Година корисної інформації «Не цураймось мови, вчімось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати»

День української писемності та мови  – свято, яке  не дає забувати своє коріння. Його відзначають в Україні 27 жовтня. Мова – це одна з найголовніших ознак нації. «Не стане мови – не стане національності: вона геть розпорошиться поміж дужчим народом…»,  –  сказав Іван Огієнко. Тому мова має значення! Питання мови в Україні набуло неабиякої гостроти в період жахливої війни. Значна частина українців, починає переходити на українську мову. В умовах сьогодення – розмовляти українською велика честь! Працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 25.10.2024   відзначили цей день і провели годину корисної інформації  «Не цураймось мови, вчімось розмовляти, щоб слова чудові вміли оживати». На заході були присутні учні 2 класу ліцею №10. Бібліотекарка розповіла дітям  про історію свята, познайомила  з постаттю Нестора  Літописця, звернула увагу на милозвучність нашої мови, та навела цікаві факти про нашу мову. Перейнявшись почуттям любові до рідної мови, другокласники декламували вірші, відгадували загадки, доповнювали прислів’я та приказки. Також діти мали можливість ознайомитись з книжками представленими на книжковій виставці «Українська мова – мова Перемоги»! Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українцяДякуємо нашим захисникам за можливість розмовляти рідною, українською мовою. Працівники бібліотеки взяли участь в написанні всеукраїнського диктанту національної єдності.

Детальніше

Народознавчий часопис “Я намагався відтворити дух епохи”

   Василь Скуратівський, відомий як етнограф, був і залишається постаттю першорядною. Багатогранність інтересів вченого була дивовижною – це історія, етнографія, народознавство, фольклористика, літературознавство, мистецтвознавство. Він писав і збирав матеріали до цих книжок все своє життя. В. Скуратівський лауреат багатьох премій: “Золоте перо”, “За сприяння українській культурі” (Клівленд, США), фундації Антоновичів (Нью-Йорк, США). Як письменник Скуратівський заявив себе у 1987 році книгою “Берегиня”. Вона одразу ж здобула широку популярність, тому що багато людей хотіли знати свою минувшину та вивчати духовне життя пращурів. 25.10 в бібліотеці-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проведено народознавчий часопис «Я намагався відтворити дух епохи» (до 85-річчя від Дня народження Василя Скуратівського). Бібліотекарка ознайомила з життєвим та творчим шляхом письменника. Переглядаючи книжкову виставку користувачі мали можливість прочитати про обряди та звичаї, які описані в книзі «Місяцелік». Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов’язані з ними численні прислів’я і приказки. Бажаючі мали можливість перевірити свої знання відповідаючи на запитання народознавчої вікторини.

Відповідальна за проведення Засєдко Р.О.

Детальніше

Урок доброти «Наші улюбленці»

Практично у кожного з нас є домашній улюбленець – собака, кішка, морська свинка, папуга, хом’ячок, рибка. Упродовж життя вони стають нашими вірними друзями, з якими ми спілкуємося, доглядаємо, гуляємо, відпочиваємо і відчуваємо велику прив’язаність. 24 жовтня у драгомирчанській школі з учнями 2 класу працівники бібліотеки-філії №24 (с.Драгомирчани) провели урок доброти «Наші улюбленці» (до Всесвітнього дня захисту тварин). Діти уважно слухали цікаву інформацію про тварин, як за ними доглядати, чим годувати. Вони розповідали про своїх домашніх улюбленців – як їх звати, які вони, ділилися фотографіями. Було цікаво та пізнавально. Найголовніше, що люди повинні пам’ятати – Ми несемо відповідальність за тих живих істот, життя яких залежать від уваги та догляду за ними з нашого боку. Тому бережіть своїх маленьких друзів!

Детальніше

Вітаємо з Днем української писемності та мови!

   Українська мова — наймелодійніша мова світу. Вона лікує, зачаровує і надихає. Бережіть мову, розвивайте її та любіть. Немає мови милозвучнішої за українську! Дбаймо про її чистоту та красу! Милуймося нею, розвиваймо та любімо! Нехай звучить рідна українська мова скрізь: за родинною вечерею, на визначних подіях, на врученнях нагород та премій, у кіно та в театрах, а головне нехай на цілий світ пролунає: Україна Перемогла! Нехай щоденно збагачується словниковий запас кожного справжнього українця бо наша мова та писемність — це справжні скарби! Миру, злагоди, ПЕРЕМОГИ, щастя, задоволення від роботи, цікавих цілей та яскравих мрій! Сьогодні вітаємо всіх філологів та цінителів української мови з Днем української писемності і мови! Бажаємо, щоб почерк життя завжди був рівний, каліграфія долі гарна та чітка, а текст завжди позитивним і правильним! Невтомного інтересу до вивчення писемності улюбленої країни. Пишайтесь історією України, історією становлення її традицій та звичаїв. Бажаємо частіше писати та отримувати бажані листи, читати цікаві книжки та говорити добрі слова.

З Днем української письменності та мови!

 

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top