Поетична година “За землю свою я у слові згорів…”

  Український поет, прозаїк, сценарист та перекладач Петро Федорович Сингаївський видав понад двадцять збірок для дорослих і дітей. Друкуватися почав 1953 року. Серед творчого доробку письменника особливе місце посідають твори для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку. Поезії Петра Сингаївського зігріті доброю усмішкою, написані з теплотою та любов’ю до дітей. Петро Сингаївський народився 25 жовтня 1929 року в с. Шатрища Коростенського району Житомирської області у селянській сім’ї. Освіту здобув у м. Коростені, де закінчив місцеву десятирічку в 1948 році. Протягом 1948-1953 років навчався на філологічному факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Працював редактором видавництва «Дніпро», старшим редактором сценарного відділу Київської студії художніх фільмів, завідувачем відділу нарису і публіцистики журналу «Райдуга». У цьому році виповнюється 95 років від дня народження письменника. З цієї нагоди в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика 5) 24 жовтня 2024 року відбулася поетична година “За землю свою я у слові згорів…” Ім’я Миколи Сингаївського більш відоме читачам. Так, на його  слова написана пісня “Чорнобривці посіяла мати…”. Але і його старший  брат Петро теж був чудовим поетом. Він писав вірші і для дорослих, і для  дітей. Тому сьогодні бібліотекарі читального залу були раді розповісти всім гостям про цього непересічного ювіляра. Особливої уваги заслуговують дитячі вірші, які легко читаються і запам’ятовуються. Поет пише про травневий і літній дощик, про сонечко, про дзвінкий ручай, про березневий снігопад. Петро Сингаївський малює дотепні образи звірят і птахів. “Найбільший скарб на всій Землі – дитячий сміх…” – писав поет. Його вірші викликають такий сміх, який об’єднує і дорослих, і дітей. В цьому мали змогу переконатися гості бібліотеки, які ознайомилися з книжковою виставкою “За землю свою я згорів…” , на якій представлені
книги про життя і творчість письменника.

Детальніше

Мовний калейдоскоп «І зачаровує серця пісенна українська мова»

     24 жовтня 2024 року бібліотекою-філією №16 (с.Черніїв) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся показовий захід мовний калейдоскоп «І зачаровує серця  пісенна українська мова».  На захід були запрошені керівники Івано-Франківської МЦБС колеги-бібліотекарі. Усі запрошені гості мали можливість ознайомитися з тематичними віршами,  легендами та піснями.   Хвилиною памʼяті вшанували усіх, хто загинув у боротьбі за волю і незалежність України.   27 жовтня щорічно в Україні відзначається День української писемності та мови. Це день, коли ми вшановуємо памʼять про наших предків, які створили і розвивали нашу мову. Початок писемності – особлива віха в історії кожного народу, в історії його культури. Мова і писемність є важливим факторами, для народу. Якщо у людей відібрати право або можливість говорити рідною мовою, то це буде найважчим ударом для них, а також, якщо відібрати книги рідною мовою, то втрачається найважливіший скарб свого народу, його віковий досвід. Мова – це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.  На заході  звучали пісні «Запалю свічу у виконанні дуету сестер – М.Марцинюк та О.Слободян.  А також прослухали вʼязанку стрілецьких пісень у виконанні народного аматорського фольклорного колективу «Черніївчани» пісню «Стою у лісі самотою» виконало чоловіче вокальне тріо у складі В.Лещишина, Б.Карпʼюка та П.Марцинюка. На завершення заходу була представлена книжкова мандрівка «О, слово рідне, що без тебе я?».

Детальніше

Екскурсія до бібліотеки

    24 жовтня об 11.00 центральна бібліотека для дітей (вул. Степана Бандери, 8) централізованої бібліотечної системи департаменту культури Івано-Франківської міської ради приймала гостей – учнів 2 класу Католицького ліцею св. Василія Великого. Зустрічала дітей і проводила екскурсію бібліотекою наша міська казкарка та бібліотекар молодшого відділу  Віталія Савченко. У  доробку Віталії Савченко вже багато дитячих збірок: «Райдуга казок», «Жадібні ведмежата», «Сім’я чарівників», «Казки лісу», «Клубок казок». Вона створила серію із восьми книжечок-розмальовок “Читання по складах”, у яку увійшли казки “Букетик для мами”, “Кумася Лиска”, “Поспішай обережно”, “Скарб мишки Марти”, “Кролики та ролики”, “Лисеняткова наука”, “Сонячний зайчик”, “Малинове варення”. Співавтор електронних збірників казок «Подарунки від святого Миколая» (Київ, 2014), «Новорічна казка» (Київ, 2014), «Різдвяна казка» (Київ, 2014),”Йому тринадцятий минало” (Дніпро, 2020). Жовтень – це місяць, коли народилася її перша книжка «Райдуга казок». Тож всі зустрічі, які відбувалися у бібліотеці, проходили під лейтмотивом “Райдуги казок”. День народження книжки – це свято і для книжки, і для дітей, і для авторки. Різнокольорові кульки, святкові прапорці, усміхнені обличчя дітей – все це створювало атмосферу свята. Казкова райдуга огортала дітей дивовижними відчуттями щастя, тепла і фантазії.  Діти побачили авторку, почули у її артистичному виконанні казки, відгадували загадки, спілкувалися. Зацікавлені оченята говорили самі за себе – дітям цікаво! Віталія Савченко подарувала дітям свою творчість, а діти своїми запитаннями і побажаннями надихнули її на створення нових казок. На завершення зустрічі учні подарували казкарці свої неймовірні малюнки. Далі обов’язково будуть нові казки! Адже дитинство має бути казковим, щоб доросле життя було щасливим. Діти і казка нероздільні, вони створені один для одного. Казки – то наші великі вчителі, вони виховують, розважають, навчають, звеселяють. Вони промовляють до дітей на всю силу голосу про те, що навколо нас, нічого не приховуючи. І діти користуються позитивним прикладом героя, наслідують йому, противляться поганому. Казкові образи яскраво та емоційно забарвлені довго живуть у свідомості дітей, та засівають у душі малят певні моральні установки.

Детальніше

Літературне намисто “Слово до слова – складається мова”

  27 жовтня в Україні відзначається День української писемності та мови. Свято присвячене пам’яті про святого Нестора. Державне свято було започатковано 1997 року Указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». Особливо важливим свято стає у дні повномасштабного вторгнення росії в Україну. Продовж багатьох століть мову забороняли та намагались викорінити, а над національними патріотами вчиняли геноцид. Зараз, на жаль, ми спостерігаємо циклічність історії, тому особливо важливо вшановувати мову та не забувати про її історію. 24 жовтня в бібліотеці-філії №14 (вул. О.Довженка,12) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради в дитячому відділі була підготовлена вікторина: «Слово до слова – складається мова», в якій кожен охочий відвідувач нашої книгозбірні мав можливість перевірити свої знання з української мови та писемності, а гра «Мова – не калька», де є два варіанти слів «Так кажуть» і «А ми радимо так» допомогла з підсвідомості дітей викорінити суржик, який спотворює українську лексику. Рубрики дитячих журналів «Говорімо без помилок», ребуси, загадки,  «Слова дивляться в люстерко», експрес тренінг на знання фразеологізмів, «Здолаймо суржик», «Мова символів», та нові книги Олександра Авраменка «100 експрес уроків української»  допомогли учасникам пірнути в захоплюючу та водночас незвідану та багатогранну українську мову та її писемність.

Відповідальна за проведення Вінтон Н.М.

 

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top