Бібліотечне культкафе «Під палітуркою»

Постійна рубрика Івано-Франківської МЦБС розповість вам про постатей, які в різні роки творили українську культуру, – самобутніх філософів, геніїв слова, законодавців музичної моди, золотих імен українського живопису, режисерів-новаторів, громадських діячів, благодійників.

Ці короткі віртуальні рандеву триватимуть приблизно…філіжанку кави)

Історія української культури – драматична і часто трагічна, як і долі відчайдухів, які попри заборони і переслідування, у часи тотальної заборони всього українського, зуміли підняти національну культуру на високий рівень і навіть здійснити вплив на культуру світову. 21 жовтня 1938 року в місті Радехів Львівської області народився українсько-
американський диригент, піаніст, композитор Вірко Балей (Вірослав Петрович Балей).

Детальніше

Бібліофреш “Кулінарія то мистецтво, а кухар – творець”

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день кухаря і кулінара, який був заснований конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004 році. До цієї дати, 20 жовтня 2024 року, в бібліотеці-філії №8 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради бібліотекарка для учнів 9 – го класу Ліцею №6 підготувала бібліофреш «Кулінарія то мистецтво, а кухар –  творець». Спершу бібліотекарка розповіла цікаву розповідь про виникнення професії кухар, різноманітні події та факти з питань кулінарії доповнилися веселою вікториною з добіркою питань.  Також була представлена ілюстрована виставка « Теорія смаку» на якій  є література у галузі кулінарного мистецтва, наведена рецептура і технології приготування багатьох страв та кулінарних виробів. На завершення бібліотекарка побажала учням успіху у правильному виборі своєї професійної стежки. У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх кухарів і кулінарів.

Детальніше

Екологічна хвилинка “Алеями парку”

До нас у гості завітала чарівна золота осінь. Осінь – це чудова пора року. Земля неначе вихваляється золотим яскравим  килимом з опалого листя. Кожен з нас готується до холодів по-різному.  Учасники клубів “Золотий вік” та “Здорове довголіття” при бібліотеці-філії № 7 (Дністровська 22)  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради вирішили  вдосталь помилуватися осінніми погожими днями і взяли участь в екологічній хвилинці “Алеями парку”,  яку організували працівники бібліотеки. Учасники клубів 20 жовтня 2024 року о 12.00 вирушили на прогулянку осінніми алеями . Під час прогулянки завідувачка бібліотеки Ірина Тарновецька-Мороз розповідала присутнім про користь активного способу життя і прогулянок для людей золотого віку. Оздоровитися під час прогулянки допомогли палички для скандинавської ходьби  надані учасникам клубів міським відділенням “Червоного хреста”. Учасники прогулянки милувалися красою, яку створила ця дивовижна пора року – осінь. Незважаючи на те, що скоро прийдуть осінні холоди , учасників клубів при бібліотеці-філії № 7 завжди рятують від осінньої нудьги книги, добрі друзі та активний спосіб життя.

Детальніше

Хвилинка здоров’я “Наші оченята – віконце у світ”

20 жовтня 2024 року бібліотекарі бібліотеки-філії №1 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели хвилинку здоров’я “Наші оченята – віконце у світ”.  Щороку в другий четвер жовтня відзначають Всесвітній день зору. Темою цього року є турбота про зір дітей і молоді. Аналіз результатів досліджень, проведених у 1990–2023 рр., показав поступове зростання поширеності короткозорості в світі з 24,32% до 35,81%. До груп, в яких особливо поширена короткозорість, належать підлітки (47%) і старшокласники (45,71%). Бібліотекарі підготували пам’ятку-рекомендацію “Як зберегти зір”, в якій міститься корисна інформація про важливість регулярного обстеження  зору, необхідність  зменшення часу перебування перед екраном комп’ютера чи смартфона, правильно харчуватися.  А також більше часу проводити на свіжому повітрі.  Бібліотекарі давали поради, які корисні продукти вживати для зору: темно-зелені листові (шпинат, рукола та броколі); помаранчеві (морква, гарбуз, абрикоси, хурма); синьо-фіолетові (чорниця, смородина, чорний виноград). І не забувати додавати до раціону рибу, багату на поліненасичені жирні кислоти омега-3. Бібліотекарі підготували книжкову виставку “Кулінарна терапія для зору”.

Детальніше

Літературний портрет “Казковий світ Зірки Мензатюк”

 21 жовтня виповнюється 70 років з дня народження Зірки Мензатюк.  Сучасна українська письменниця, талановита журналістка і володарка низки престижних літературних премій. Перш за все авторка прославилася завдяки яскравим і захоплюючим дитячим книгам, наповненим веселими пригодами, чарівними персонажами та істинно українськими мотивами. В цілому творчість Зірки Мензатюк має яскраво виражений національний мотив. Авторка відноситься до тих сучасних письменниць, які в своїх творах активно розвивають рідну мову і культуру.  19 жовтня бібліотека-філія № 15 провела літературний портрет “Казковий світ Зірки  Мензатюк”. На заході діти ознайомилися з творчістю цієї талановитої казкарки. А також поринули в чарівний світ казок, переглянувши казки “Гарбузище”, “Казочка про поганий настрій”.

 

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top