Творча майстерня “Майстри пензля”

У другу неділю жовтня в Україні відзначається День художника. Це свято засновано у 1998 році указом  президента України. Ініціатором виступила Спілка художників України. “ Враховуючи роль художників України в розвитку українського  образотворчого мистецтва, відродженню національних традицій у художній творчості та на підтримку ініціативи Спілки художників України”, – йдеться в указі.  До дня художника 13-15 жовтня 2024 р. у бібліотеці-філії № 7  ( вул. Дністровська 22) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міськради проходили майстер-класи, а  15 жовтня 2024 року о 14 год.   відбулася творча майстерня “ Майстри пензля”. У бібліотеці була представлена виставка творчих робіт художника Анатолія Коробка. Творчість художника представила завідувачка бібліотеки-філії № 7 Ірина Тарновецька-Мороз. Присутні на заході учасники клубу “Золотий вік”, а також друзі художника, поціновувачі його творчості поділилися своїми враженнями від художніх робіт Анатолія Коробка.  Завідувачка бібліотеки І. Тарновецька-Мороз подякувала автору за надану користувачам бібліотеки  можливість насолодитися життєстверджуючими творами художника та відмітила, що в день художника українці вшановують художників, які попри війну, створюють культурну спадщину України.

Детальніше

Історична довідка “Галицькому Євангелію – 880 років”

Галицьке Євангеліє є однією з найстаріших достовірних пам’яток історії та культури українського народу. Рукопис створено в Галицько-Волинському князівстві. Галицьке Євангеліє з’явилося у місті Галич 1144 року. Ім’я переписувача нашої пам’ятки невідоме. Та завдяки запису в рукописі, довідуємося, що він був написаний за 50 днів – з   1 жовтня по 9 листопада 1144 року. Євангеліє прикрашають чотири ініціали давньо візантійського стилю на початку кожного з чотирьох євангельських книг. З нагоди 880 річниці від дня написання Галицького Євангелія  бібліотека-філія №13 (с. Хриплин вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготувала історичну довідку “Галицькому Євангелію – 880” Ще 1576 року рукопис перебував в Успенському кафедральному соборі Крилоса, згодом пам’ятка потрапила в Молдову, а пізніше, в невідомий час, опинилася в москві. У 1920 році документ надійшов у відділ рукописів московського державного історичного музею, де зберігається донині. Незважаючи на церковнослов’янську мову, якою  написаний рукопиc, Євангеліє має свої особливості. Воно містить певні слова притаманні місцевій мові, тобто західноукраїнському діалекту. Копія Галицького Євангелія тепер зберігається в музеї “Митрополичі палати”, старовинному пам’ятнику архітектури в місті Галичі. Галицьке Євангеліє має особливу цінність не лише з огляду на давність створення а й тому що є унікальним артефактом початкового періоду становлення української національної культури.

Детальніше

Акція “Казка мандрує краєм”

14.10.2024 р. об 11.00 на продовження акції “Казка мандрує краєм” письменниця-казкарка Віталія Савченко бібліотекарка центральної дитячої бібліотеки (вул. С. Бандери 8)  помандрувала зі своїми казочками до Опришівецького ліцею №6. Сьогодні учні 1 класу здивували казкарку своєю креативністю. Підготували виставу по казці “Жадібні ведмежата” В. Савченко. Чим приємно здивували казкарку. Авторка у відповідь розповідала їм про те, що підштовхнуло її написати саме цю казку, саме про ведмежат для маленьких читачів. Діти із задоволенням слухали розповідь, а потім давали ще багато цікавих запитань авторці. Слухали і казочку у виконанні авторки із цікавістю та у повній тиші… А перевірили їх уважність запитання по казочці, яку прослухали діти. Весело проведений час сподобався усім присутнім.  Віталія Савченко запросила дітей та батьків відвідати центральну дитячу бібліотеку, щоб почитати багато цікавих книг різних авторів.

 

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top