Мистецька панорама “Зі святом вас, майстри пензля!”

Образотворче мистецтво є однією з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. День художника відзначається в Україні щорічно у другу неділю жовтня згідно з указом президента.  З року в рік, в другу неділю жовтня, майстри пензля відзначають
День художника України. З нагоди святкування цього дня, в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика 5) 14 жовтня 2024 року о 14.00 була проведена мистецька панорама «Зі святом вас, майстри пензля!». Бібліотекар читального залу Дубовська Оксана, розповіла присутнім про роботи народної майстрині декоративного розпису Параски Хоми, підкресливши, що художниця, не маючи спеціальної художньої освіти, дотримувалась усіх законів композиції рисунку та колористичного вирішення. Присутні мали можливість переглянути картини: “Мальви”, “Півень у квітах”, “Радість життя”, “Яблуневий цвіт”, “Квіти України” та інші, знайомлячись з виставкою “Зі святом вас, майстри пензля!” Серед визначних постатей українського мистецтва виділяється й Іван Марчук – один із найвидатніших митців сучасності. Він створив близько п`яти тисяч робіт і провів понад 150 монографічних виставок по всьому світу. Марчук винайшов свій власний стиль під назвою “пльонтанізм”, що походить від українського слова “пльонтати” тобто плести. Олександра Екстер, українська художниця та сценографка, належить до провідних представників європейського авангарду та кубізму. Її внесок у розвиток українського мистецтва важко переоцінити. Марія Примаченко – відома українська художниця, яка працювала в стилі “наївного мистецтва”.  В її творчому спадку – понад три тисячі робіт, серед яких виділяються твори з яскравими кольорами та фантастичними сюжетами. Олександр Богомазов, український живописець та теоретик мистецтва, також зробив вагомий внесок у розвиток українського авангарду. Його творчий шлях охоплює періоди кубофутуризму та спектралізму, і саме ці напрями стали основою для його найвідоміших робіт. Після його смерті радянська влада намагалася стерти його ім`я з історії, однак у 1960-х роках його роботи були знову відкриті, і Богомазов зайняв гідне місце серед провідних митців ХХ століття. Казимир Малевич, український художник польського походження, є одним із найвпливовіших митців авангарду. Він заснував нові напрями в мистецтві, зокрема супрематизм, і став відомим завдяки своїй знаковій картині “Чорний квадрат”. Фахівці впевнені, що без споглядання художньої творчості неможливо виховати повноцінно розвинуту особистість. Тому прямим обов’язком художника є донесення свого бачення краси, правдиве відтворення історичних подій, розвиток почуття прекрасного в людях і спонукання до думок над суттю буття.
Відповідальна за проведення заходу Дубовська О. П.

Детальніше

Кінозал “Релаксотерапія”

14.10.2024 р. о 12:00 у читальному залі ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5)  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся показ фільму “Великий Гетсбі”. «Великий Гетсбі» (англ. The Great Gatsby) — австралійсько-американський драматичний фільм у форматі 3D, знятий у 2012 році режисером Базом Лурманном на основі роману Френсіса Скотта Фіцджеральда «Великий Гетсбі». У головних ролях — Леонардо Ді Капріо, Тобі Маґвайр та Кері Малліган.  Нік Керравей — випускник Єльського університету і ветеран Першої світової війни. Улітку 1922 року він приїздить до Нью-Йорка, де оселяється у невеликому будинку на Лонг-Айленді, поряд з розкішною віллою дуже заможного і надзвичайно таємничого Джея Гетсбі. По той бік затоки, на протилежному березі, разом зі своїм чоловіком Томом, мешкає кузина Ніка — Дейзі Б’юкенен.

Детальніше

Недільна казка «У Всесвіт розчинені двері» (День космосу)

Подивись на небо. Здається, воно зовсім близько – простягни руку і доторкнешся до сонця або місяця, ну а якщо залізти на верхівку високого дерева, то і зовсім опинишся поряд з ними. Але, насправді, це не так. Ні ми своєю рукою не можемо дотягнутися до неба, ні дерева своїми верхівками. Сонце, місяць і зірки дуже далеко від нас. Це великі планети, до яких потрібно летіти на космічному кораблі . 13.07. 2024 року , о 14:00 годині працівники бібліотеки-філії №4 (вул. Євгена Коновальця, 132-А) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, до Всесвітнього тижня космосу, підготували і провели недільну казку «У Всесвіт розчинені двері». Завідувачка бібліотеки Ліктей Н. К. розповіла, що починаючи з 2000 року в усьому світі відзначається Всесвітній тиждень космосу, який проходить з 4 по 10 жовтня, що людей завжди цікавило зоряне небо. Ліктей Н. прочитала для малят цікаву казку «Самотня зірка». Діти із захватом слухали казку, адже всесвіт й досі продовжує цікавити людство, як і сотні років тому. Було затишно і цікаво. Бережіть себе. Будьте здорові. Чекаємо Вас в нашій бібліотеці.

Детальніше

Бібліопростір «Об’єднані задля Перемоги!»

    З нагоди відзначення 5 річниці створення Івано-Франківської МТГ на Вічевому майдані міська централізована бібліотечна система розгорнула Бібліопростір «Об’єднані задля Перемоги!» В програмі Бібліопростору цінною візитною карткою була КНИЖКОВА ВИСТАВКА «ЄДИНА ГРОМАДА – ЄДИНА КРАЇНА», мета якої популяризація книг взятих з фонду бібліотек, особливо книги про історію сіл Івано-Франківської МТГ. Зацікавили відвідувачів заходу МАЙСТЕР-КЛАСИ «ПАТРІОТИЧНІ ОБЕРЕГИ». Яскраві кольори початку осені надихнули бібліотекарів і відвідувачів на створення осінніх квітів, листочків з кольорового паперу. За давньою жіночою традицією пройшов МАЙСТЕР-КЛАС «УКРАЇНСЬКА ХУСТКА ЛИЧИТЬ ВСІМ», для вміння пов’язувати і носити українську хустку, бо українське хусткування робить жінку надзвичайно красивою і чарівною та дізнавались про значення цього головного убору та про символізм хустки. Також була представлена ФОТОЗОНА «РАЗОМ МИ СИЛА», де кожен міг зробити світлину на памʼять.
Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top