Інформаційна хвилина “Івано-Франківська МТГ: стабільне майбутнє вибудовується сьогодні” (9 жовтня – День створення Івано- Франківської МТГ)

9 жовтня 2024 р. о 13:00 в читальному залі ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася інформаційна хвилина “Івано-Франківська МТГ: стабільне майбутнє вибудовується сьогодні” з нагоди річниці створення Івано-Франківської МТГ. В розгорнутому коментарі провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова розповіла цікаві факти про села Івано-Франківської МТГ та проаналізувала основні переваги ОТГ: “Формується основа сильної країни. Повноваження, ресурси і відповідальність передаються від центральної влади на місця, бо тільки так можна побудувати міцну державу, стійку до політичних змін всередині та зовнішніх зазіхань. З держбюджету, ОТГ напряму отримують гроші на освіту, медицину, спорт, культуру, соціальний захист. За державні гроші є можливість реалізовувати власні проєкти. Чим активніше громада, тим більше проєктів буде реалізовано. Відповідно ОТГ більше зароблятиме і більше витрачатиме на розвиток територій. Це буде стимулом для залучення додаткових інвестицій. А надалі — для поліпшення життя людей. Отож, спроможна громада – це ефективна, зрозуміла і зручна для мешканців система управління територією. У спроможних громадах активізуються місцеві лідери. Країну, яка складається з таких сильних громад, важко розхитати зсередини і легко захистити зовні…» Бібліотекарі читального залу ЦБ також презентували інформаційну виставку “Івано-Франківськ виріс”. Актуальні публікації в періодичних виданнях, книги, законодавчі документи, представлені на виставці, привернули увагу наших користувачів, дали можливість ближче ознайомитися з метою створення ОТГ, стратегією розвитку, перевагами управління та найближчими перспективами ОТГ.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу Каретнікова Н.В.

Детальніше

Народознавча виставка “Маленька територія – великі враження”

Дорога громадо села! До пʼятої річниці Івано-Франківської обʼєднаної територіальної громади у бібліотеці-філії №16 (с. Черніїв) Івано-Франківської МЦБС протягом дня, 8 жовтня, була оформлена народознавча виставка «Маленька територія – великі враження».  До цього свята причетні усі. Адже, згуртувавшись, ми стали єдиною спільною громадською, здатною бути справжніми господарями своєї рідної землі. Нехай в нас усіх буде щасливе майбутнє, злагода, взаємоповага та довіра у кожній родині.

Детальніше

З п’ятою річницею утворення Івано-Франківської територіальної громади!

  Нам випало разом стати на новий етап розвитку України. П’ять років тому ми, повіривши в свої сили, і сповна довірившись один одному, об’єдналися у велику єдину територіальну громаду.  Мов ланцюжки, стали складовою однієї великої сім’ї. Для всіх – єдині правила і закони, радощі, прикрощі, здобутки. Івано-Франківське МТГ – це лише початок світлого, мирного майбутнього. В часі війни ми навчились ще більше цінувати підтримку та вірити в те, що українська громада Непереможна – бо єдина! У цей день хочемо подякувати кожному жителю громади, який вболіває за її розвиток, підтримує своєю вірою й надією, а також активною громадянською позицією. Бажаємо усім добробуту, злагоди, міцного здоров’я, наснаги і терпіння та нових успіхів у справі служіння рідному краю, а нашій громаді – сталого розвитку і процвітання. Слава Україні! Переможемо!

Детальніше

Бібліотечне культкафе «Під палітуркою»

Постійна рубрика Івано-Франківської МЦБС розповість вам про постатей, які в різні роки творили українську культуру, – самобутніх філософів, геніїв слова, законодавців музичної моди, золотих імен українського живопису, режисерів-новаторів, громадських діячів, благодійників. Ці короткі віртуальні рандеву триватимуть приблизно…філіжанку кави) Історія української культури – драматична і часто трагічна, як і долі відчайдухів, які попри заборони і переслідування, у часи тотальної заборони всього українського, зуміли підняти національну культуру на високий рівень і навіть здійснити вплив на культуру світову. 9 жовтня 1963 року в Запоріжжі народився український поет, письменник Павло Вольвач.

Детальніше

Ювілейна посвята ”Речник своєї епохи”

  9 жовтня 1904 року, 120 років тому, у Кам’янці-Подільському народився (дитинство та юність провів в Умані) Микола Платонович Бажан – український поет, якому судилися вершини і провалля, високі здобутки й принизливі манівці. Поет, який зумів пройти дивовижний шлях: від одного з лідерів авангардної, лівої поезії своєї країни до «живого класика» сталінської епохи, автора вірнопідданих од, інформатора радянських спецслужб та віцепрем’єра Радянської України, поета, що публічно розкаявся у своїх «компромісах» часів сталінізму і претендував на Нобелівську премію, організовував культурну інфраструктуру країни, а в останні часи був прибраний зі шкільної програми та став об’єктом дискусій на предмет «кенселінгу» (кенселінг — процес щодо відкликання підтримки медійної особи чи компанії/бренду внаслідок їх суперечливих дій чи некоректних висловлювань, які є образливими для певних соціальних груп). Та шлях поета вартий уваги і як приклад «танцю» долі й людини, і як промовиста історія про центральноєвропейську літературу XX століття. У Миколи Бажана є багато гріхів; у багатьох він покаявся, у деяких не міг покаятись, але гібридну війну він вів дуже гідно, і багато битв у цій війні виграв. Тож 8 жовтня 2024 року о 14:00, в переддень відзначення 120-ти річчя від дня народження Миколи Бажана, на Абонементі ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, під час проведення ювілейної посвяти ”Речник своєї епохи”, присутніх ознайомили з цікавими фактами життя і творчості ювіляра, представили книги поета та про нього. Бібліотекарка заувавжила, що сьогодні ім’я поета Миколи Бажана не назвеш суперпопулярним ані у світі, ані в Україні.
Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top