Кінозал “Релаксотерапія”

07.10.2024 р. о 12:00 у читальному залі ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся показ фільму «Опівночі в Парижі».
«Опівночі в Парижі» — американський художній фільм Вуді Аллена, романтична мелодрама-фантазія, прем’єра якої відбулася на 64 Каннському кінофестивалі 11 травня 2011 року. Головні ролі грають Рейчел Мак-Адамс та Оуен Вілсон. Фільм досліджує теми ностальгії, модернізму та екзистенціалізму. Дія картини відбувається в Парижі — родина вирушає туди у справах, і двоє молодих людей, які восени повинні одружитися, вирішують повністю змінити життя. Це розповідь про любов молодого чоловіка до Парижа, про ілюзію багатьох людей, яким здається, що життя, відмінне від їх життя, обов’язково буде краще… На перегляд кінострічки завітали користувачі читального залу ЦБ та учасники Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування. Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до наступного сеансу кінозалу, який відбудеться 14.10.2024 р. Фільм взято на сайті https://kinoukr.com/

Детальніше

Літературна візитівка “Богдан-Ігор Антонич — як ікона самого життя”

115 років тому,  5 жовтня в 1909 році в селищі Новиця, що на Лемківщині (сьогодні Польща) народився Богдан-Ігор Антонич – один з найвидатніших  українських поетів. Він швидко став відомим у мистецьких колах  завдяки неповторному талантові. Однак поет так само стрімко згас у 27 років, знайшовши дім, як і писав у своїх текстах – десь «аж за зорею». 06 жовтня 2024 року о 15:00  на Абонементі ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради представили літературну візитівку “Богдан-Ігор Антонич — як ікона самого життя” якою ознайомили  користувачів бібліотеки та  мешканців мікрорайону з біографією Богдана-Ігоря Антонича та його творчістю. Бібліотекарка зазначила, що за своє коротке, 27-річне, життя Богдан-Ігор Антонич зробив чимало, відкривши нові обрії української поезії. Його творчі пошуки тісно пов’язані з  тогочасними тенденціями в європейському мистецтві, та водночас він відкрив і для себе самого і для своїх читачів прадавній, ще міфологічний, народний погляд на природу та людину, погляд, що зберегли його лемки – найзахідніша гілка української нації. Про нові  теми поезій, новаторські віршовані форми, неперевершені ліричні мініатюри, зразки Антоничевої прози, драматургії та  статті  – про все це  присутні змогли дізнатись із представленого в рубриці “Книга дня”  видання Богдан-Ігор Антонич “Зелена Євангелія / упоряд.,  передм., прим. Д. В. Павличка._ Київ, Веселка, 2009. – 463 с. До цієї книги увійшли майже всі відомі на сьогодні твори видатного митця  Богдана-Ігора Антонича. Бібліотекар також підкреслила, що В Україні, яка перебувала під радянською владою, Богдан-Ігор Антонич був невідомий. Однак після проголошення незалежності зацікавлення творчістю поета зростає. Український письменник Юрій Андрухович зобразив життя Антонича в своєму постмодерному творі ” Дванадцять обручів” Тут він створив своєрідну літературну провокацію та містифікацію, оскільки образ митця не зовсім відповідає біографії, а створений для того, щоб привернути увагу читачів. Вірш Антонича «Народився Бог на санях» став відомою колядою. Цей текст на музику поклав український бандурист Василь Жданків. Крім того, деякі  твори поета стали піснями для львівського гурту «Три кроки в ніч» та інших виконавців:  Оксани Мухи, Артема Пивоварова та Злати Огнєвіч.  Битви і війни мають свій кінець, герої відходять у пам’ять, а весна є кожного року, кожного року є молоді люди, які вітають життя і закохуються, є й люди з опіками від життя, які «сповідаються горілці»…  Тому Антонич вічний… Він як ікона самого життя, яке відроджується з кожною — завжди новою — весною… При підготовці заходу використано книги Б.-І. Антонича із фонду книгозбірні, матеріали статті Гаврилюк Ю. Весною похмілений втікач / Юрій Гаврилюк // День. — 2014. — 18-19 квіт. (№ 71-72). — С. 12. та матеріали відкритих джерел інтернету.

Детальніше

Засідання клубу краєзнавців “Реабілітована пам’ять” (02.10 – 95 р. від дня народження Лук’яна Вардзарука)

Лук’ян Вардзарук – журналіст, краєзнавець, редактор, етнограф, самодіяльний композитор. Упорядник, науковий і літературний редактор 5-ти томного видання “Реабілітовані історією. Івано-Франківська область”(2000-2003 рр.), за яке йому присуджено звання заслуженого журналіста України, а також за однойменне двотомне енциклопедичне видання йому присуджена обласна   премія ім. В. Стефаника (2008 р.). 5 жовтня 2024 р. працівники краєзнавчого відділу МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели засідання клубу краєзнавців “Реабілітована пам’ять”, вшановуючи 95-ти річчя від дня народження Лук’яна Вардзарука. Бібліотекарі ознайомили присутніх з біографією науковця та з  його музичною  творчістю. На засідання запрошено історика Петра Ганцюка, який акцентував свою розповідь на науковій діяльності Лук’яна Вардзарука. Своїми спогадами про ювіляра поділився старший науковий співробітник історико-меморіального музею Олекси Довбуша Володимир Бакала. До уваги користувачів представлена тематична викладка літератури.

Детальніше

Майстер-клас “Осінні фантазії”

«Білі, рожеві і фіолетові звісили ніжки і на пуантах в цьому осінньому, в цьому балетові закружеляли в кухлях і збанках» Ліна Костенко 

6 жовтня о 15.00 центральна бібліотека для дітей (вул. Степана Бандери, 8) централізованої бібліотечної системи департаменту культури Івано-Франківської міської ради у рамках проєкту «Мелодії парку» запропонувала малечі створити яскравий осінній букет. Майстер-клас «Осінні фантазії» став справжнім святом для дітей, що в цей день знаходилися у парку. Вони поринули у світ осінньої краси, працюючи над створенням квітки айстри. Айстра – зірка в перекладі з грецької. Вона й  справді, як зірка на темному осінньому ґрунті. Яскрава, різнокольорова, в ці осінні прохолодні дні вона тішить наше око! Ні дощ їй не страшний, ні вітер, ні холод! А створений власноруч букет буде тішити ще й родину! Під час роботи над створенням квітки діти вчилися бачити красу, поєднувати кольори, працювати акуратно з клеєм, з гофрованим папером, з ножицями, аби квітка вийшла красива, як жива. І це дітям вдалося, адже поруч були майстрині-бібліотекарки, які вчасно допомагали. Майстер-клас подарував дітям новий досвід, радість від творчого процесу, можливість поспілкуватися з однолітками та бібліотекарями. У кожного вийшов неймовірно крутий букет!

Детальніше

Бібліочелендж “Об’єднані, значить сильні” (до 5-річчя МТГ)

9 жовтня – п’ята річниця створення Івано-Франківської МТГ.  Напередодні , 5 жовтня бібліотека-філія № 15  провела бібліочелендж “Об’єднані , значить сильні”, де юним читачам розповіли як була створена МТГ і хто входить до неї, а також  переглянули світлини нашої громади. Діти, в свою чергу , ділилися своїми думками, що б вони зробили для покращення життя у своїй громаді.
Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top