Хроноскоп “На захисті країни”

 1.10.2024р. в бібліотеці-філії №14 (вул. Олександра Довженка.12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради з нагоди Дня захисників і захисниць України проведено хроноскоп “На захисті країни”. Назва цього свята говорить сама за себе. Захист своєї країни від зазіхань з боку тих, хто намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни – свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі. Це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, що не випадково. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним з найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці України. Під час заходу користувачі, переглянули книги, що розкривають славні козацькі традиції, уособлюють мужність і героїзм визволителів рідної землі впродовж усієї багатовікової української історії. Бібліотекарка запропонувала читачам ознайомитись з історією свята, а також з нарисами життя захисників і захисниць України, адже за кожною історією – справжній герой, який служить своїй Батьківщині. Боронити державу – непроста справа, проте ЗСУ успішно з нею справляються. І ми мусимо допомагати їм усім, чим можемо – не тільки у свято, а й кожного дня. Зі святом Вас дорогі наші захисники і захисниці!

Детальніше

Книжкова полиця “УПА – шлях звитяги і боротьби”

1 жовтня -День захисника і захисниць України, День українського козацтва,82-га річниця створення УПА, свято Покрови Пресвятої Цього дня у бібліотеці-філії №19 (с. Підпечери) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було створено книжкову полицю “УПА – шлях звитяги і боротьби “. Бібліотекар розповіла користувачам бібліотеки кілька цікавих фактів з історії УПА. Створення та існування УПА – найбільший феномен української історії двадцятого століття. Представники УПА не тільки боролися за Україну всіма доступними методами, але і без вагань жертвували життям. УПА під час Другої світової війни були єдиними у світі, хто воював одночасно і проти гітлерівців, і проти СРСР. УПА була надзвичайно організована. Вік членів УПА в середньому становив 18-22роки. У всіх повстанців для надійної конспірації було по кілька псевдонімів. У своїх криївках з вентиляційними отворами вояки могли прожити кілька місяців, не виходячи з них. УПА добре постачалась їжею за рахунок підтримки селян.

Детальніше

Віче пам’яті « І зупинилось серце молоде, що билось, вічно серце України»

 Сьогодні, 1 жовтня, в Україні у свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначають День захисників і захисниць України та День козацтва. Цьогоріч відзначення Дня захисників України стало особливим для нашої країни.  З нагоди вшанування цього свята, 1 жовтня 2023 року, в бібліотеці-філії №8 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради бібліотекарка  для своїх користувачів  підготувала віче пам’яті « І зупинилось серце молоде, щоб билось, вічно серце України».  Зичимо усім сміливим воїнам, які боронять нас на передньому краю, вірно та гордо стояти на варті кордонів країни з боку ворога, усувати будь – які проблеми та перешкоди на горизонті, зберігати оптимізм у душі, щастя та віру в серці. У День захисників і захисниць України щиро бажаємо усім найшвидшої Перемоги. З нагоди цього свята вітаємо усіх, хто носить високе звання захисника України! Шана і слава захисникам. Слава Україні! Героям Слава!

Детальніше

Подорож в історію “Козацька доба – велична сторінка в історії України”

”Козаки – найвеличніша нація в світі”   Вольтер
1 жовтня в Україні  відзначають свято сили, мужності, відваги: свято воїнів, неперевершених Героїв і справжніх козаків – День захисника Вітчизни та День українського козацтва. В цей день також відзначають одне з найбільших церковних свят року – свято Покрови Пресвятої Богородиці.  З нагоди цього свята бібліотека-філія №13 (с.Хриплин вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провела захід “Козацька доба – велична сторінка в історії України”. Бібліотекарка провела екскурс у минуле української історії. Присутні на заході дізналися про багатовікову історію українського козацтва, про славних українських гетьманів – Дмитра Вишневецького (Байду), Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, грізного отамана Івана Сірка,  Петра Дорошенка та інших. Історики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині ХVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати на перебіг політичних подій в Україні і Європі. У ХVI столітті українське козацтво утворило свій центр – Запорізьку Січ, своєрідне військово-політичне утворення. Запорізька Січ була ініціатором боротьби українців проти панування шляхетської Польщі, турецько-татарської агресії та феодального гніту. Упродовж століть козаки відігравали провідну роль в усіх сферах історичного буття нашого народу:  політичній і державній діяльності, міжнародних відносинах. Козацька Україна подарувала світові цілу плеяду талановитих діячів культури та освіти. З козацької старшини утворилася нова українська аристократія. Військові козацькі формування проіснували до першої половини  ХIХ століття. Тріумфом козацьких державотворчих традицій став серпень 1991 року, коли незалежна Українська держава постала як реальність. Для більш повного ознайомлення з козацькою добою в нашій бібліотеці організована книжкова виставка “Українська козацька держава”

Детальніше

Година-присвята «Свято Лицарства УПА».

   У світлий день Покрови Пресвятої Богородиці ми відзначаємо День захисників та захисниць України, День Українського козацтва, День створення УПА. Ці свята символізують єдність нації та підтримку наших воїнів. 1 жовтня в бібліотеці-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-франківської міської ради була проведена година-присвята «Свято Лицарства УПА». Бібліотекар розповіла про події тих часів, про жертовну боротьбу кращих синів і дочок України, про умови боротьби українського народу проти більшовицьких загарбників. Користувачі засвідчили свою повагу всім, хто з гідністю носить військову форму, з цікавістю ознайомилися з книгою «Воїни світла добра життя». В кінці заходу читачі переглянули літературу біля виставки «Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе повік». Вічна слава нашим героям, полеглим у боях за Україну …. Відповідальні за проведення працівники бібліотеки.

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top