Літературна вітальня ,,Я жив для добра і любові “

10.09.24р.протягом дня у бібліотеці-філії№19 (с. Підпечери) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради пройшла літературна вітальня ,,Я жив для добра і любові “, присвячена 130-річниці від дня народження О. Довженка. Народився О. Довженко в маленькому селі на Чернігівщині, його талант і пристрасть до мистецтва привели його на вершину кінематографа. Його роботи – це поєднання образності та поезії, глибокого символізму та соціальної значущості. Вони залишається актуальними і сьогодні, бо говорять про вічні цінності: любов до рідного краю, силу народу та боротьбу за свободу. Сьогодні ми згадуємо цю видатну людину, яка своїм талантом зробила неоціненний внесок у розвиток української культури та мистецтва. Його мистецтво  – вічне!
Детальніше

Літературна година-посвята “І. П. Котляревський: нова доба української літератури та незнищенний скарб нації”

9 вересня 2024 року український народ відзначає 255-річчя від дня народження українського письменника, поета, драматурга, зачинателя сучасної української літератури і літературної мови, громадського діяча Івана Петровича Котляревського. 10 вересня 2024 року о 12.00 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика,5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради на запрошення Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування, у форматі волонтерської діяльності провели літературну годину-посвяту “І. П. Котляревський: нова доба української літератури та незнищенний скарб нації”. Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова підготувала цікавий виступ про життєвий і творчий шлях письменника “Іван Петрович Котляревський: від поета до громадського діяча”, в якому зазначила: “ Іван Котляревський – гордість України. Без нього ми не мали б Тараса Шевченка, а без Шевченка чи ми б існували на світі як нація? Саме Іван Котляревський є зачинателем сучасної української літератури та першим з літераторів тієї епохи, який використав народну мову у професійних літературних творах: бурлескній поемі “Енеїда” та п’єсах “Наталка Полтавка”, “Москаль-чарівник”. Його “Енеїда” стала енциклопедією українського національного побуту, обрядів, традицій, у тому числі і кулінарних, та життєствердним актом спротиву українського козацтва російському імперському режиму”. Гостем заходу був письменник, кандидат філологічних наук, доцент Херсонського університету, релокованого до Івано-Франківська, пан Василь Заваднюк. Він розповів про особливості «Енеїди» І. Котляревського, ознайомив присутніх із власним ремейком невмирущого класичного твору. Присутнім була презентована однойменна бібліотечна виставка. На ній користувачі бібліотеки мали змогу переглянути літературно-критичні видання, художні твори та добірку газетних і журнальних статей про Івана Котляревського.

Детальніше

Сучасний погляд “О. Довженко. Сторінки життя і творчості”

Твори “…писав з гарячою любов’ю, щиро. Вони складали найголовніший смисл мого життя” (О. Довженко)

З нагоди 130-річчя від дня народження О. Довженка в бібліотеці-філії № 14 (вул. Олександра Довженка, 12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відвідувачі бібліотеки мали можливість ознайомитись із життям, творчістю, діяльністю великого митця та сформувати сучасний погляд на його літературну та кінематографічну  спадщину. Його називали поетом і водночас політиком кіно. Митця порівнювали з Гомером, Шекспіром, Рабле, Гофманом, Бальзаком, Бетховеном, Брехтом.  Народився О. Довженко 10 вересня 1894 в с. В’юнище на Чернігівщині у селянській родині. Його батьки були неписьменними селянами. У родині Довженків було 14 дітей, та вижило лише 2 – Сашко та Поліна. Навчався у Сосницькій початковій школі, згодом у Глухівському вчительському інституті. Після закінчення інституту в 1914 учителював у Житомирі, Києві.

Детальніше

Календарний інформер «Мистецтво бачити світ» (130 років від дня народження Олександра Довженка)

 «Мистецькі твори треба складати в пам’ять мертвих і в ім’я ненароджених.»
«Вiйну називають мистецтвом. Вона таке ж мистецтво, як шизофренія або чума.»
                                                                                                                                                                                               Олександр Довженко

 10 вересня  минає 130 років від дня народження письменника, драматурга, режисера Олександра Довженка. Олександр Довженко зробив величезний внесок в українське відродження 20-х років. Своїми фільмами «Звенигора», «Арсенал», «Земля» створив не тільки українське кіномистецтво, а й потужно вплинув на розвиток світового кіно. Американський актор і кінорежисер Чарлі Чаплін вважав, що слов’янство дало світові в кінематографії лише одного митця, і це — Олександр Довженко. В українській літературі саме Довженко, видатний кінорежисер і водночас письменник, започаткував новий жанр — кіноповість, тобто повість, написану з урахуванням специфіки кіно. Саме про цього непересічного  митця, який став взірцем для майбутніх кінорежисерів України та світу, ми, бібліотекарі бібліотеки-філії  №1 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, говорили з нашими читачами, що завітали 10 вересня 2024 року на календарний інформер «Мистецтво бачити світ».

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top