Pозвідка в минуле: «Ой у лузі червона калина» (до 110-ї річниці утворення Легіону Українських Січових Стрільців).

2024 на Прикарпатті – рік Легіону Українських Січових Стрільців. Цього року ми відзначаємо 110-річницю утворення Легіону УСС. У серпні – вересні 1914 року на Галичині із добровольців було створено Легіон Українських Січових Стрільців. До Легіону входили юнаки воєнізованих українських організацій: «Сокіл», «Січ», «Пласт», які були створені 28 червня 1914 року, а також добровольці з різних сіл і міст Галичини. Гімном УСС стала пісня «Ой у лузі червона калина…».

Детальніше

Літературний календар “”Знайомство з українськими письменниками-ювілярами вересня”.

📚🍁✒️Сьогодні, 3 вересня, на Абонементі ЦБ Івано-Франківської МЦБС провели захід – літературний календар “Знайомство з українськими письменниками-ювілярами вересня”.  🖇Цей місяць як елегатний фіакр із велюровою оббивкою, котрий мчить бруком давнього міста. Ліхтарі відсвічують поміж пожухлого листя, різнобарвні айстри в руках перекупок ще сповнені серпнево-літнього тепла. Втім, вересень щедрий не лише врожаєм, а ювілейними датами↩️

Детальніше

Рекомендації до читання “Лицарі стрілецького чину”

 

                                             За рідний край, за нарід свій,
                                               За волю України,
                                                    Ми йдемо в бій, ми йдемо в бій
                                                    Крізь згарища, руїни.
                                                                    Р. Купчинський

 

      До 110-ї річниці з часу утворення УСС 3.09.2024р. в бібліотеці-філії №14 (вул.Олександра Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проведено рекомендації до читання “Лицарі стрілецького чину”. Січові Стрільці – це добровольча армія, український легіон, відомий з часів Першої Світової війни. Товариство УСС з’явилося у Львівській області у 1914 році. Ще тоді січовики заявили про незалежність українців та про свій намір боронити свою землю. Під час заходу користувачам пропонувалось ознайомитись з  літературою, яка висвітлює створення, організацію командної вертикалі січових стрільців, структуру та всі реорганізаційні процеси.

Детальніше

Урок історичної правди «Легіон УСС – армія легендарних» (до 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців)

6 серпня 1914 р. у складі австро-угорської армії було створено суто українське національне формування – Легіон Українських Січових Стрільців. Легіон УСС було створено у місті Львів і він став першим українським національним бойовим підрозділом після битви під Полтавою в червні 1709 р. До появи Українських січових стрільців спричинила Перша світова війна. Уже в перший її день, 1 серпня 1914 р. лідери трьох найбільших галицьких партій утворили Головну Українську Раду, яка, зокрема, поставила перед австрійським командуванням питання про організацію в австрійській армії окремого українського формування, що мало стати зародком української національної армії. 3.09.2024 р.  о 14.00 бібліотекарі читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготували урок історичної правди «Легіон УСС – армія легендарних» (до 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців).

Детальніше

Бенефіс письменника “Ловець миттєвостей життя”

“У Мирослава Дочинця письмо густе і відшліфоване”

                                                                                                    Петро Скунць

3 вересня 2024 року святкує своє 65-річчя український письменник, філософ, журналіст, видавець, митець тонкого слова – Мирослав Дочинець. З нагоди цієї дати в бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин вул.Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся захід “Ловець миттєвостей життя”. Бібліотекарка розповіла присутнім на заході про життєвий і творчий доробок письменника, про його цікаві, захоплюючі та неординарні твори.  А авторству митця належать майже 30 книжок, більшість з  яких стали українськими бестселерами. Серед них книга “Многії літа. Благії літа” – заповіти 104- річного карпатського мудреця про те як жити довго в здоров’ї, щасті, радості. Вона увійшла в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом “Книга року – 2010”. Привертають увагу читачів і такі твори, як  “Вічник. Сповідь на перевалі духу” “Криничар” та “Горянин. Води Господніх русел”. Ці книги називаються трьома духовними братами. Для дітей письменник написав: “Бранець Чорного лісу”, “В’язень замку Паланок”, “Напутні дари – для дітвори”. Афористичний набуток представлений книгами “Роса на фігових листках”, “Дами і Адами”, “Аукціон зубочисток” та інші. Твори  “Закарпатського Сковороди” сповнені філософським змістом, у них зібрана мудрість поколінь, вони надихають,  змушують замислитися над своїм призначенням на землі. Творчий доробок Мирослава Дочинця відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних, а також відзнакою “Золотий письменник України”. В 2014 році за романи “Криничар” та “Горянин” удостоєний Національної премії ім. Т.Шевченка. Для користувачів  бібліотеки широко представлена викладка творів Мирослава Дочинця. А є їх в нашій бібліотеці немало.  Отже, запрошуємо всіх поціновувачів творчості митця до бібліотеки-філії №13.

 

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top