Година пам’яті “Життя, як спалах”

  29 серпня 2024 року у бібліотеці-філії № 7 Івано-Франківської МЦБС (вул. Дністровська 22) Департаменту культури міськради відбулася година пам’яті “Життя, як спалах” до Дня пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність. Під час заходу присутні вшанували пам’ять загиблих захисників. Цей день не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності. Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Розповідь бібліотекарів про День пам’яті захисників України, які загинули в боях за незалежність  доповнили учасники заходу, які зачитували поезії присвячені українським героям-захисникам. Під час заходу бібліотекарі презентували виставку “Вклонімося визволителям України”. На виставці була представлена література про  українських воїнів. Проводячи презентацію завідувачка бібліотеки Ірина Тарновецька-Мороз відмітила, що зараз, поки триває війна до перемоги, ми не можемо ані знати точну кількість загиблих героїв, ані назвати всіх поіменно. Але ми впевнені, що українське суспільство докладе всіх зусиль, щоб наші загиблі герої були в нашій пам’яті, щоб наша пам’ять про них була живою.

Детальніше

Патріотична майстерка “Соняхи нашої пам’яті”

    29 серпня наша країна відзначає День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. День вшанування пам’яті українських воїнів був заснований в 2019 році за указом президента України. Дата 29 серпня обрана в пам’ять про Іловайську трагедію 2014 року. Символом цього дня є соняшник, оскільки багато військових ЗСУ загинули на сході країни, де багато соняшникових  полів. Саме тоді на полях достигали соняшники, та збирати їх було ніяк. Соняшник є особливою та шанованою рослиною для українського народу. Він зростає на наших родючих полях та розквітає великою жовтогарячою квіткою. Соняшник здавна є символом Сонця і світла, а з 2014 року став символом скорботи за загиблими українськими героями. Вшановуючи пам’ять захисників України, які віддали своє життя в боротьбі за нашу незалежність, бібліотека-філія №13 (с.Хриплин вул. Берегова 4 в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провела майстер-клас “Соняхи нашої пам’яті”. Бібліотекарка розповіла присутнім про історію виникнення цієї дати і чому саме сонях став символом глибокої пошани до героїв України. Для роботи над соняшниками знадобився кольоровий папір жовтого, зеленого та чорного кольорів, ножиці, клей-пістолет та трепетне бажання своїми виробами вшанувати пам’ять загиблих Героїв. Учасники заходу також вшанували пам’ять загиблих захисників та захисниць України хвилиною мовчання. Вічна пам’ять всім воїнам, які віддали свої життя за Україну. Світлі спогади про подвиги загиблих Героїв назавжди житимуть в наших серцях. 

Детальніше

Альманах пам’яті «Жертовність в ім’я України»

  29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію. До цієї дати в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 29.08.2024 р. був проведений альманах пам’яті «Жертовність в ім’я України».  Присутні дізналися про наших героїв,  справжніх патріотів України, які ціною свого життя боронили і продовжують боронити зараз нашу незалежну і вільну країну від ворога. Прослухали історію протистояння наших воїнів біля міста Іловайськ, про трагедію виходу наших військ через пекельний «зелений коридор». Також познайомилися з літературою, представленою на тематичній викладці «Вічна пам’ять та низький уклін вам, полеглі Герої». І. Вовк «На щиті», С. Лойко «Аеропорт», «Вклоняємось доземно українському солдату», «Борці за незалежність України» і інші. Бібліотекарі розповіли,  що у 2014 році в Україні з’явився ще один символ мужності і жертовності українських воїнів, символ скорботи за загиблими героями – квітка соняха. У серпні цього року на Донбасі тривали бої. Саме в цей час на полях достигли соняшники, а українські захисники вмирали на тих полях. В пам’ять про героїв і як символ пам’яті працівники бібліотеки виготовили «Соняхи пам’яті» і вручили їх присутнім. Згадаймо сьогодні у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Вічна слава і шана та земний уклін всім тим Героям, які полягли захищаючи Незалежність України.

Відповідальні працівники бібліотеки.

Детальніше

Історична панорама «Іловайський котел»

     Історичну панораму «Іловайський котел» (до 10 річниці трагедії під Іловайськом) проведено у бібліотеці-філії №16 (с.Черніїв) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради спільно з Будинком культури біля памʼятника «Борцям за волю України». Присутні ознайомлені з історичною довідкою про 10 річницю трагедії під Іловайськом та Днем памʼяті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Страшна трагедія в історії захисту України. 29 серпня 2014 року сотні захисників України загинули в боях за Іловайськ. Опинившись в оточенні ворога та отримавши обіцянку безперешкодно вийти з цього котла колону українських Героїв підступно розстріляла російська армія. Вшанували хвилиною памʼяті загиблих захисників, поставили квіти, запалили свічки та промовили спільну молитву «Отче, наш». Також учасники заходу мали можливість ознайомитися із книжковою виставкою «Війна у серці, в памʼяті, в книжках». Вічна пам’ять всім воїнам, які відвідали своє життя за Україну. Ми ніколи не забудемо їхній подвиг. Їхні імена навічно залишаться на сторінках історії боротьби за незалежність України.

Детальніше

Виставка-посв’ята класику “Осяйний пролог нації”

    27 серпня ми святкували 168-му річницю від дня народження Івана Яковича Франка – найвідомішого поета свого часу, прозаїка, драматурга, критика, перекладача, видавця… Цього дня на Абонементі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради користувачам представили книжкову виставку-посв’яту класику “Осяйний пролог нації”. Попри те, що титанічна праця і талант не принесли письменнику статків і визнання за життя, він як людина принципів, совість нації, завжди писав, говорив, робив так, як думав. І не лякало його ні ще одне ув’язнення, ні можливість потрапити в опалу й позбутися заробітку на хліб насущний. От тільки шкода, що не завжди до його думок дослуховувалися як сучасники, так і нащадки. Адже Франкові уроки допомогли б нам уникнути багатьох помилок… Великим Каменярем називають нащадки Івана Франка, письменника, що своїм полум’яним словом ламав скелю неправди і гніту в ім’я правди і свободи. 
Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top