Інформаційна тусовка «Соціальні мережі: історія розвитку»

“Соціальні мережі, як і кожне творіння людських рук, є недосконалим. Тому потрібно задуматись, чи не забагато часу ми витрачаємо на них, якого нам ніколи ніхто не поверне” 

Шері Теркл, авторка роботи «Друге Я або життя на екрані».

19 вересня центральна бібліотека для дітей запрошувала дітей старшого відділу на інформаційну тусовку «Соціальні мережі: історія розвитку». Бібліотекарки спілкувалися з дітьми про їх життя в соціальних мережах, про користь та негативний вплив соціальних мереж, про історію найвідоміших Інтернет ресурсів. Підлітки із задоволенням взяли участь у анкетуванні «Ваше ставлення до спілкування в мережі Інтернет».

Що таке соціальна мережа?

Вперше термін «соціальна мережа» з’явився у 1954 році, застосував його Дж. А. Барнес і означав він взаємовідносини між двома і більше людьми.  Віртуальний майданчик, що забезпечує спілкування, підтримку, створення, розбудову, відображення та організацію соціальних контактів, обмін даними між користувачами і обов’язково передбачає попереднє створення облікового запису. Реєстрація у соціальних мережах доступна дітям з 13 років.

Цікаво знати!

  • Почалась історія легендарного сайту «Facebook» в гуртожитку Гарварда. Нікому не відомий другокурсник Марк Цукерберг проник у комп’ютерну мережу університету, скопіював фотографії з усіх студентських посвідчень.
  • За кілька днів веб-сайт із даними однокурсників відвідали чи не всі студенти. Адміністрація відреагувала швидко – сторінку прикрили, а Марка звинуватили в порушенні безпеки та права на особисту інформацію. Необачний вчинок юнакові пробачили.
  • Взимку 2004 року світ побачив сайт «Thefacebook» . Спочатку ним могли користуватися лише студенти Гарварда. Невдовзі Марк відкрив реєстрацію інших університетів Бостона, а потім і всіх Сполучених Штатів.
  • У 2005 році з’явилася YouTube – соціальна мережа, на якій користувачі могли додавати та дивитися відео. Вона дозволила відкрити нові можливості для реклами та стала важливим інструментом для просування продуктів та послуг.
  • У 2006 році сайт став доступним усім користувачам Інтернету, а Марк Цукерберг – наймолодшим мільярдером на планеті.
  • 2006 з’являється ще одна соціальна мережа – «Twitter». Її творець Джон Дорсі розробив онлайн-сервіс, який дозволяв друзям швидко обмінюватися короткими повідомленнями.
  • «Instagram» – соціальна мережа, що базується на обміні фотографіями.

Цікаві факти

  • Щодня користувач витрачає на соціальні мережі середньому 2 години 25 хвилин. За тиждень «випадає» цілий день.
  • В мережах зареєстровані 60% мешканців України.
  • У середньому кожен із нас має 9 акаунтів у різних соцмережах.
  • Щосекунди у соцмережах реєструється близько 15 людей.

Провідні соціологи вважають, що безперервне спілкування в соціальних мережах є нічим іншим, як сучасна форма безумства. Вони пояснюють це тим, що через подібні сайти люди ізолюються від реальності і стають менш людяними. Ілюзія підвищення зручності спілкування насправді відбирає у нас «живу» взаємодію і лише створює імітацію реального світу. «Ми винайшли корисні та надихаючі технології, але дозволили їм негативно впливати на нас» – пише Шері Теркл, авторка роботи «Друге Я або життя на екрані».

Відповідальна за підготовку та проведення заходу Томілова Л.І.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top