Презентація поетичної збірки загиблого Героя Андрія Витвицького “Спікер. Любити”.

***
Бути дитиною Божою
Бути названим сином Отця
Радіти цим
Пишатися…”
17 липня, о 15 годині в Читальному залі ЦБ [Пилипа Орлика, 5] за організації Абонементу ЦМБ відбулася презентація поетичної збірки загиблого Героя Андрія Витвицького “Спікер. Любити”.
Захід розпочали з молитви на вервиці за загиблими у війні. Опісля артистка симфонічного оркестру Івано-Франківської філармонії ім.Іри Маланюк Юлія Махяк виконала дві щемкі композиції – “Ave Maria” та “Мелодію” Мирослава Скорика.
Мати Героя Тетяна ниткою теплих спогадів про єдиного сина торкнулась сердець всіх присутніх. Як вона поділилась, читаючи збірку можна таким чином познайомитись із її сином. Позаяк у творчості він був всеціло собою: усміхнений, сильний, справжній.

Тетяна Нємцева додала з почутого вчора після вечірньої меси у костелі Царя Христа, де згадували Героя молитовно. Так Андрій народився зимового дня – 31 грудня. В дитинстві завше ходив з мечем, за котрий слугувала дерев’яна палка, а його тодішній ворог – зарості кропиви. Особливе значення у його житті посідала віра в Господа, у чотирирічному віці він пішов на катехизацію. Його поезії зі збірки – підтвердження цьому. Як діалог із Господом тет-а-тет, котрий він зараз продовжує у вічності.
Зі слів пані Тетяни до книги увійшли вірші Андрія, котрі вона відійшла у двох зошитах. Унікальність книги в її двомовності: перша частина – поезії українською, друга — польською. Замість післямови – шкатулка спогадів рідних та близьких про Андрія: сина, друга, брата, побратима, коханого, батька, друга:
“Із втратою близьких я залишилась у суцільному мороку люті і ненависті. Вселенське відчуття несправедливості, розпач і безсилля застилають мої очі на віки вічні.
Та з роками ця темнота всередині почала світлішати. Бо час не лікує, час прояснює!”
[Olya Raketa разом з Andrit Speaker Vytvytskiy].
Бібліотекарка Марія Зіняк зачитала ще один спогад Ольги із книги:
“…Знаєш, на кладовищі ніколи не підіймаю очі на твоє фото, бо мені соромно. Нам соромно, Андрію…За несказані слова любові тобі, за те, що не встигли сказати про твою важливість у житті кожного з нас, за те, що не вміємо жити, як ти. Прости нас. Кожен з нас у молитві лиш хоче твогл прощення…”
Книга вийшла цьогоріч, у видавництві “Лілея-НВ”. На обкладинці – абстрактна життєстверджувальна ілюстрація Михайла Дейнеги “Юрій Змієборець”. З першого погляду помітна барвиста життєствердна палітра, а далі вимальовуються обриси святого на коні. Отож, символізм та естетичність книги оприявнено як словами, так і візуально.
“На заході вірші звучали голосами різних людей, поетів і письменників, бо ж Янголи не мають голосу. Хоча, я певна, автор збірки “Спікер. Любити” керував інтонаціями: незримо, тихо”, — розповіла модераторка заходу бібліотекарка Тетяна Нємцева.
Довідка:
  • Андрій Витвицький – керівник штурмового блоку “Черепахи” доброволець українського корпусу “Правий сектор”, громадський активіст, доброволець розвідгрупи “Санти” ДУК ПС. Героїчно загинув у бою за Незалежність України.

Відповідальні за проведення заходу бібліотекарки ЦБ Івано-Франківської МЦБС Тетяна Нємцева та Марія Зіняк.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top