Поетична година “Світ Калинцевих візій-див”

  9 липня 2024 о 15:00  на Абонементі ЦБ Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради з нагоди відзначення 85-ї-річниці з дня народження Ігоря Калинця відбулася поетична година “Світ Калинцевих візій-див”. Бібліотекарки коротко ознайомили присутніх з біографією та творчим доробком Ігоря Калинця – шістдесятника, політичного в’язня, лауреата Міжнародної літературної премії ім. Григорія Сковороди, Національної премії України ім. Т. Шевченка, підкресливши, що Ігор Миронович Калинець — поет і прозаїк, один із чільних представників так званої «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько-самвидавного руху в Україні, політв’язень. В даний час живе і працює у Львові і є почесним  доктором Львівського національного університету імені Івана Франка. 

Також бібліотекарка представила цікаві факти з біографії:

  • Ігор Миронович Калинець народився 9 липня 1939 року в місті Ходорів (Бібрський повіт, за польським адмінподілом – Жидачівський повіт, Станиславівське воєводство, Польська Республіка), нині Львівської області.
  • У старших класах школи вчителька української мови і літератури привила йому любов до книг, давала читати Винниченка та інших заборонених авторів, часто хвалила хлопця за його спроби складати свої твори.
  • У 1956 році, закінчивши школу із срібною медаллю, Ігор Калинець стає студентом філологічного факультету Львівського університету. Коли отримав диплом про вищу освіту, з 1961 по 1972 рік працював у Львівському обласному державному архіві.
  • 11 серпня 1972 року за участь у дисидентському русі Калинця засуджують на 6 років ув’язнення у Пермських концтаборах суворого режиму й 3 роки заслання. Заслання поет відбував разом із дружиною Іриною Стасів-Калинець на Забайкаллі, у с. Ундино-Посєльє, Балейського району Читинської області.
  • В автобіографічній примітці до збірки поезій «Пробуджена муза» Калинець написав: «В ув’язненні працював токарем і кочегаром. Мучився, але не каявся – і радий з того, бо чую, що лишився людиною. Поезія допомогла вистояти і в перший, і в другий періоди (ув’язнення та заслання). Зумів зберегти все написане…»
  • У 1981 році, після повернення до Львова, Ігор Калинець став працювати у Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника. Останнє місце роботи – Міжнародний інститут освіти науки і культури і зв’язків з діаспорою при Львівському політехнічному інституті.

Про свої політичні погляди поет говорить так: «Я націоналіст від народження, я виріс у такому націоналістичному, патріотичному оточенні. І весь час для мене націоналістичний, бандерівський, партизанський рух, звичайно, був і є дуже близьким. Я хотів би, щоб була така партія, такого типу – ОУНівська». Говорячи про творчий доробок поета в бібліорубриці  “Книга дня: представили книгу “Ігор Калинець. Поезії. Серія “Бібліотека Шевченківського комітету”, з якої зачитували вірші. як бібліотекарі, так і користувачі книгозбірні.

Відповідальні: за проведення поетичної години – Ольга Кирста та Тетяна Нємцева.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top