Патріотичні читання «Ми роду козацького діти, землі української цвіт» (1.10 – Покров Пресвятої Богородиці. День українського козацтва. Річниця створення УПА. День захисника України).

День захисника України – це, мабуть, найважливіше державне свято в році під час повномасштабної війни. Цього дня ми вшановуємо героїв і героїнь, які борються за незалежність своєї Батьківщини. А також згадуємо пам’ять воїнів, котрі віддали життя за Україну. 2 жовтня 2024 року о 12.00 працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели патріотичні читання “Ми роду козацького діти, землі української цвіт” на запрошення Богдани Ботюк, завідувачки відділу денного перебування Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування, у форматі волонтерської діяльності. Захід був проведений і у співпраці із Центром культури і мистецтв (вул. Тараса Шевченка,1).

Бібліотекар читального залу ЦБ письменник, доцент, кандидат філологічних наук Василь Степанович розповів про те, що цей день було обрано не випадково, адже саме 1 жовтня відзначається велике християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Українцям завжди була притаманна особлива любов, шанування і благоговіння перед святою Богородицею. Адже своїми молитвами вона оберігає нас від зла і всіляких негараздів. Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів: згідно з літописами, князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. З цим святом співпадає святкування Дня українського козацтва. В найважчі часи іноземного поневолення козаки виступали справжніми захисниками рідної землі, оборонцями віри, моралі та державницьких традицій України. 1942 рік – офіційна дата створення УПА, сформованої протягом того року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН та інших підрозділів. День захисників і захисниць України раніше відзначали 14 жовтня, але після переходу ПЦУ на новий календар дата змістилася на 13 днів. День захисника України, встановлений Указом Президента України від 14 жовтня 2014 року № 806, на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності нашої країни, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, збереженню та розвитку національних військових традицій і звитяг; сприянню подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві, посиленню суспільної уваги та турбот про захисників рідної землі. Учасники Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування декламували патріотичні вірші Павла Тичини, Василя Симоненка, Ліни Костенко, Андрія Демиденка, Романа Юзви, Валентини Грещук, Василя Загороднюка. З музичними номерами на заході виступили народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Смерічка», керівниця Леся Мельник та Михайло Морикін. Ведуча музичної частини Наталія Мандроцин із Центру культури і мистецтв. Відвідувачі бібліотеки мали можливість ознайомитися з тематичною книжковою виставкою «Покрова землю обіймає».
Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top