Майстер-клас з травоплетіння “Зелене свято в травах іде”

  23 червня 2024 року з 15:30 до 17:30, у день Святої Трійці, або ж, як в народі кажуть у Зелену неділю, у міському Парку культури і відпочинку ім. Тараса Шевченка, в рамках щотижневого недільного фестивалю “Мелодії парку”, стараннями працівників абонемента і краєзнавчого відділу центральної міської бібліотеки Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради для мешканців міста, гостей та ВПО проведено майстер-клас з травоплетіння “Зелене свято в травах іде”. Всі охочі мали можливість долучитися до виготовлення власноруч зеленої пташки із різнотрав’я. Майстер-клас розпочався з розповіді бібліотекарів про відзначення Зелених Свят, Трійці, П’ятидесятниці… в Україні і, зокрема, на Прикарпатті.

У народі це свято дуже шановане, його вважають одним з найбільших свят християн після Різдва Христового та Воскресіння Господнього. Це п’ятдесятий день після Воскресіння Христового, коли Дух Святий зійшов на Апостолів під виглядом полум’яних язиків, запалюючи їх серця вогнем Божественної любові, навчаючи усіх правд і даючи дар промовляти іншими мовами. У цей день ми прославляємо Святу Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Святого Духа. Згадуємо про єдність, любов і благодать, які ми отримуємо від Господа. У давнину наші пращури пов’язували Свято Трійці з буйністю й живосиллям природи. Це підтверджується обрядом оздоблення помешкань травами та гілками дерев. У суботу напередодні свята селяни рвали материнку, чебрець. полин, липу тощо й прикрашали запашним зіллям світлиці: стіни, підвіконня, образи. Ними оздоблювали ворота, тин, одвірки, хати й стріхи… Традиційним прикрашанням помешкань на Прикарпатті є липа, бо вона немає негативного символічного значення. Наші пращури мудро використовували силу рослин, квітів, прикрашаючи свою оселю запашними оберегами, які не тільки відтворюють затишний простір, а ще й впливають на наше відчуття. Бібліотекарі під час майстер-класу з травоплетіння пропонують чудову ідею, як урізноманітнити прикрашання оселі до свята і демонструють як з запашного різнотрав’я можна виготовити чудову зелену пташку. Це нескладний майстер-клас, з яким легко впораються і діти і кожен бажаючий, отримавши неймовірні емоції єднання з природою, а пташечки з трави і квітів обов’язково принесуть в кожен дім радість і удачу. Нехай це величне свято наповнить наші домівки Божою благодаттю, а Свята Трійця додасть сили нашим воїнам, оберігатиме їх і сприятиме швидкому очищенню нашої української землі від ворогів. Бажаємо, щоб Божа благодать супроводжувала кожного з нас, даруючи мудрість, силу, здоровʼя і віру.
Зі святом вас! Божого благословення вам і вашим близьким!🕊️
Захід підготували і провели бібліотекарі абонемента та краєзнавчого відділу центральної міської бібліотеки Івано-Франківської МЦБС.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top