Літературна палітра «Світоч національних ідей» (до 175-річчя від Дня народження Олени Пчілки)

Олена Пчілка – це творчий псевдонім Ольги Петрівни Косач, аристократки з міста Гадяч, що на Полтавщині. Ольга Косач перша жінка-академік, перша жінка-націоналістка, письменниця, меценатка, перекладачка, етнографка, фольклористка, публіцистка, громадська діячка, а ще модниця і феменістка.

Ольга Косач була однією з найосвіченіших жінок свого часу, а її творчий доробок – значний внесок в розвиток української літератури, науки та культури.
Олена Пчілка – борчиня за українську мову. Вона першою з жінок взялася модернізувати і реформувати українську мову. Ольга Петрівна всіма силами протистояла русифікації. На відкритті пам’ятника Іванові Котляревському в Полтаві Ольга Косач демонстративно виступила українською, попри царську заборону і ризик арешту.

26 липня в бібліотеці-філії №2 (вул. Карпатська, 14) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради пройшла літературна палітра «Світоч національних ідей» (до 175-и річчя від Дня народження Олени Пчілки). Читачі уважно слухали розповідь бібліотекаря про життєвий та творчий шлях письменниці, ділилися враженнями від прочитаних книг, дискутували, найменші учасники читали вірші Олени Пчілки зі збірки «Годі, діточки, вам спать», переглянули літературу біля виставки: «Олена Пчілка – феномен українського духу».

Відповідальні за проведення працівники бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top