Біобібліографічна довідка “Я виріс серед співанок і казок…”

 «Я виріс серед співанок, казок та сопілок, вдихав їх в себе і видихав ними»,- згадував своє дитинство Марко Черемшина. Народні пісні, казки, перекази, звичаї, обряди вплинули на формування світогляду та творчості майбутнього письменника. 

  13 червня (за іншими даними 13 липня) відзначають 150-ту річницю від дня народження українського письменника, драматурга і громадського діяча, адвоката та доктора права Марка Черемшини.З цієї нагоди 16 червня  в бібліотеці-філії №14 (вул. Олександра Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготовлено та проведено біобібліографічну довідку «Я виріс серед співанок та казок..». Літературний доробок Марка Черемшини становить близько 60 творів.

Вийшли три книги – «Карби», «Село вигибає» і «Верховина». Серед найпопулярніших творів: «Карби», «Злодія зловили», «Сльоза», «Чічка», «Бабин хід», «Райська птиця». Письменник володів 13-ма мовами.. Досліджував духовний світ Гуцульщини. Був громадським діячем, підтримував січовий рух, організовував читальні і «Просвіти». Як перший український доктор права та адвокат Делятина та Снятина  «…Черемшина виробляв родинам мобілізованих солдатів державні допомоги, боронив і витягав з тюрми невинних громадян, списував шкоди, які потерпіли громадяни внаслідок воєнних дій» – згадував його друг М.Фірманюк. Вдало дебютувавши з книгою ”Карби”(1901), Марко Черемшина другу книгу – “Село вигибає”(1925) видає за ініціативи М.Зерова, а третя книга – “Верховина”(1929) вийшла  вже посмертно. Проблематика його творів зростає, починаючи від індивідуальних конфліктів у “Карбах” через громадські у циклі “Село вигибає” до всенаціональних у “Верховині”.

До уваги користувачів бібліотеки пропонуються добірки творів Марка Черемшини, книжки та статті про його життя і творчість, краєзнавчі матеріали.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top