Урок історичної правди «Легіон УСС – армія легендарних» (до 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців)

6 серпня 1914 р. у складі австро-угорської армії було створено суто українське національне формування – Легіон Українських Січових Стрільців. Легіон УСС було створено у місті Львів і він став першим українським національним бойовим підрозділом після битви під Полтавою в червні 1709 р. До появи Українських січових стрільців спричинила Перша світова війна. Уже в перший її день, 1 серпня 1914 р. лідери трьох найбільших галицьких партій утворили Головну Українську Раду, яка, зокрема, поставила перед австрійським командуванням питання про організацію в австрійській армії окремого українського формування, що мало стати зародком української національної армії. 3.09.2024 р.  о 14.00 бібліотекарі читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготували урок історичної правди «Легіон УСС – армія легендарних» (до 110-ї річниці з часу утворення Легіону Українських Січових Стрільців).

В історичній довідці бібліотекар розкрила цікаві факти та зокрема зазначила: «6 серпня 1914 р. у львівській газеті «Діло» №39; явилося звернення Головної Української Ради «до всього українського народу», в якому закликали добровольців записуватися Українські Січові стрільці (УСС). На заклик Головної Української Ради відгукнулося 28 000 добровольців, але австрійський уряд, не впевнений у лояльності українських частин, дав дозвіл лише на 2,5 тисячі. Ядро легіону становили члени довоєнного січового, сокольського і пластового руху. Узимку 1914-15 рр. сотні УСС у складі 130 бригади боронили карпатські переходи. Першим успіхом легіону УСС була перемога на горі Маківці 29 квітня — 3 травня 1915. У лютому 1918 р. легіон УСС, який лишався у складі австрійської окупаційної армії, вирушив у похід на Україну. Стрільці розташувалися на Херсонщині. Пізніше були переведені на Буковину, брали участь у боях із поляками за Львів, але вже не могли вплинути на ситуацію». Для користувачів читального залу ЦБ була презентована однойменна тематична виставка, на якій представлені книги, статті із періодичних видань про Легіон Українських Січових Стрільців.
Відповідальна за підготовку і проведення заходу – Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top