Пам’ятка-буклет “Подорож до лісу”

Природа – це багатство й краса нашої рідної землі. Важко уявити життя без чарівного світу природи – розлогих ланів, тінистих лісів, повноводних річок і чистого блакитного неба. Зберегти цей дивосвіт для себе, для нащадків, – обов’язок кожного мешканця планети Земля. Вирушити на екскурсію до осіннього лісу можна, не покидаючи затишної бібліотеки, завдяки цікавим і пізнавальним книжкам та розповідям бібліотекаря. Саме тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №1 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 8 жовтня підготували для наших читачів пам’ятку-буклет “Подорож до лісу”. 

Ходити до лісу восени просто чудово! Бо яскраві осінні пейзажі захоплюють, чисте повітря додає здоров’я, пташки тішать своїми піснями; та щоб побачити всі дива природи, навчитися по-справжньому її відчувати і розуміти, потрібно дотримуватись правил поведінки на природі:

  • Не заїжджайте безпосередньо в ліс транспортними засобами. Іскри від них можуть спричинити пожежу.
  • Не розводьте вогнище в лісі. Відпочивайте лише у спеціально відведених лісових зонах відпочинку.
  • Не підпалюйте суху траву на полях або галявинах у лісі.
  • Не смітіть. Після відпочинку використані пластикові пляшки, пакети, консервні банки, скляний посуд, папір заберіть із собою та викиньте на смітник, а ще краще посортуйте і відправте на переробку. Хай на місці вашого відпочинку буде чисто – завтра сюди прийдуть інші.
  • Не розбивайте скляні пляшки, ви самі та інші люди, а також лісові тварини можуть поранитися.
  • Не вирізайте на деревах надписи, типу «Тут був я». Це може призвести до всихання дерева, заселення його паразитами.
  • Не зривайте лісових квітів, особливо рідкісних первоцвітів – це порушення закону. Хай гарні рослини залишаються в природі!
  • Їстівні гриби зрізайте обережно, щоб не пошкодити грибницю, не руйнуйте мохового килима.
  • Не знищуйте неїстівні гриби. Для лісових мешканців – це ліки й джерела харчування.
  • Не руйнуйте мурашники – вони лісові «санітари». Окрім цього, це дуже небезпечно!
  • Не намагайтеся спіймати плазунів чи диких тварин. 
  • Не руйнуйте пташиних гнізд.
  • Не беріть у руки пташині яйця, пташенят, звірят: людський запах відлякує дорослих диких тварин, позбавляє малят батьківської опіки, вони стають легкою здобиччю для хижаків.

Ще ми підготували для учасників заходу еко-хвилинку “Що ми знаємо про гриби”, у якій зібрали цікаві факти про ці унікальні організми. Приміром, найдорожчими грибами у світі є трюфелі, часто їх вартість перевищує дві тисячі доларів за кілограм. Грибниці деяких видів світяться в темряві блідо-зеленим неоновим кольором. Саме тому гриби стали причиною виникнення багатьох страшних розповідей про відьом, духів та лісовиків. На кожному заході неодмінно пропонуємо добірку тематичних книжок. Сьогодні на виставці “Лісова принада” ми зібрали книжки про лікарські рослини, їстівні та отруйні гриби, книжки з екології тощо. Закликаємо вас ходити восени до лісу, милуватися чудовою природою. Дотримуйтесь правил безпеки та будьте екологічно свідомими. А коли за вікном негода, – гайніть до бібліотеки, щоб побувати в лісі різнобарвних цікавих книжок! Тут також є свої правила, але вони зовсім нескладні, тому їх легко буде дотримуватись.

Відповідальні за проведення: всі працівники

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top