Мистецький портрет «Марія Заньковецька — перлина українського театру»

Історія українського театру  як національної культурної спадщини розпочалася з утворенням першого професійного театру, також відомого як «театр корифеїв» та його головної зірки — Марії Заньковецької.

     4 серпня 1854 року у Заньках на Чернігівщині народилася Марія Адасовська. Батько Марії, суддя Костянтин Адасовський, був нащадком козацького старшини, який  згодом отримав дворянський титул. Освіту отримувала в приватному пансіоні Чернігова, юнкою грала в аматорському театрі Ніжина. Актриса дебютувала 1882 року, в ролі Наталки Полтавки. Грала в трупах М. Старицького, М. Садовського, П. Саксаганського, М. Кропивницького. Сценічний псевдонім Заньковецька взяла на згадку про село Заньки, де народилася.

      4.08.2024 р. працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели захід — мистецький  портрет «Марія Заньковецька — перлина українського театру». Під час заходу присутні мали нагоду дізнатися багато цікавого про життя та творчість Марії Заньковецької: особливо відзначалася актриса в драматично-героїчних ролях, хоча з легкістю перевтілювалася й у комічних персонажів.

        Бібліотекарі зазначили, що в її репертуарі понад 30 ролей, кращими з яких є: Галя («Назар Стодоля»), Катря («Не судилось»), Зінька («Лісова квітка»), Наталка («Наталка Полтавка») та інші.

       В бібліотеці оформлена  тематична викладка «Зірка, що світить крізь століття». Представлені публікації відкривають читачам багатогранну особистість Марії Заньковецької та  її  вагому роль в становленні українського професійного театру.

          Відповідальні працівники бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top