Виставка-захоплення “Біжать узори вглиб століть”.

  Сучасний стан нашого суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості народу, посиленням його інтересу до історії та культури, до усвідомлення необхідності збереження традиційного народного мистецтва, як генофонду його духовності. 18 травня 2024 року у бібліотеці – філії № 1 по роботі з дітьми Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради проведено виставку – захоплення “Біжать узори вглиб століть”.

Детальніше

Історичний інформер “Пам’ятаємо історію – повертаємо територію”

    80 років тому, 18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Щорічно, в цей день відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та день вшанування пам’яті жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. 18 травня о 14:00 на Абонементі ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради історичним інформером “Пам’ятаємо історію – повертаємо територію” вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу а також підготували відео: “Спільна історія – спільний біль” . Користувачів бібліотеки, мешканців мікрорайону та міста. через виставку в вітринному просторі інформували про відзначення Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та про події 18 травня 1944 року, коли розпочалася операція з депортації кримських татар.
Бібліотекарка підкреслила, що депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Внаслідок насильницької депортації вони втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто – і життя Після депортації радянський режим вдався до нівелювання історичної пам’яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР. Офіційно радянська влада обґрунтувала свої дії звинуваченням всього кримськотатарського народу у державній зраді та співпраці з нацистами Заборона кримським татарам повертатись на батьківщину діяла до 1989 року. А по-справжньому їхнє повернення стало можливим лише після відновлення Україною незалежності в 1991 році.
У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу. Ця злочинна акція забрала життя десятків тисяч людей і ледь не призвела до втрати батьківщини цілим народом. Московські вожді – як тоді, так і зараз – намагаються на підставі надуманих звинувачень «розв’язати національне питання», де-факто вчиняють немотивовану агресію та геноцид. З 2014 року в результаті злочинної тимчасової окупації Кримського півострова російське керівництво знову повернулося до переслідування, дискримінації та незаконного насильства проти кримськотатарського народу. Єдиний спосіб це припинити – якнайшвидше вигнати окупантів та відновити суверенітет України над Кримом. До того ж часу пам’ять про історію кримських татар, як, власне, і їх життя, в окупації перебувають під серйозною загрозою. Кримські татари, які залишилися в Криму, з початком російської окупації зазнають переслідувань:
– у 2016 році підконтрольний Росії так званий «Верховний суд Криму» заборонив діяльність Меджлісу кримськотатарського народу;
– за даними Кримськотатарського ресурсного центру на 2021 рік, налічується 230 політичних в’язнів з окупованого Криму, з них 162 – представники кримськотатарського народу;
– від початку окупації півострова з’явилися й випадки насильницьких зникнень кримських татар – активістів і всіх незгодних з новим режимом. Загалом зафіксовано 43 таких випадки. Про долю 15 викрадених досі нічого невідомо. Протягом своєї історії український і кримськотатарський народи поєднані спільною долею, адже українці зазнали репресій і геноциду з боку радянського тоталітарного режиму. Ми розділяємо біль кримськотатарського народу, адже сьогодні вимушені також відстоювати наше право на свободу та існування. У День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу схилімо голови, вшановуючи тих, хто загинув у ті страшні роки репресій. Маємо пам’ятати про страшну трагедію кримськотатарського народу, вшанувати пам’ять жертв геноциду та прискорити настання того дня, коли кримські татари та українці повернуться до рідних домівок. Ми пам’ятаємо! Правда переможе! Україна – переможе! Крим – це Україна! При підготовці заходу використано матеріали Українського Національного Інституту пам’яті.
Відповідальні за підготовку і проведення працівники бібліотеки
Детальніше

Година історичної пам’яті “ Жива пам’ять дає наснагу боротися. Пам’ятаймо!”

   Щороку в третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Це День пам’яті і скорботи про тих, хто загинув або постраждав в Україні в наслідок політичних репресій комуністичного режиму.. Вшановуючи пам’ять жертв політичних репресій та з метою привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, працівники Абонементу ЦМБ ( вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели годину історичної пам’яті “Жива пам’ять дає наснагу боротися. Пам’ятаймо!”
Детальніше

Майстер-клас “Сувенір-оберіг”

  Щорічно в третю неділю  травня відзначаємо День пам’яті жертв політичних репресій. Пам’ятати трагічні сторінки своєї країни – це є національний і духовний обов’язок кожного українця. Це та пам’ять, на якій будується наше майбутнє. З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, та привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології 19.05.2024 р. у міському парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка відбувся благодійний щорічний мистецький проєкт на підтримку ЗСУ “Мелодії парку”, в якому взяли участь працівники бібліотеки-філії №1 (вул. Вовчинецька, 202) і працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинеька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради. Для  талановитих хлопчиків та дівчаток бібліотекарі  провели майстер-клас «Сувенір  – оберіг». Юні умільці за допомогою кольорового паперу, фетру, ножиць і клею з натхненням виготовляли ангелів-охоронців та сердечка в патріотичних кольорах. Свої вироби діти зможуть подарувати як оберіг нашим захисникам, які їм будуть нагадувати про те, що вони не самі, з ними їх Ангел – охоронець і наша любов і повага. Усі учасники майстер-класу добре провели час, отримавши позитивні емоції, та зробили корисну справу.

Відповідальні працівники бібліотеки-філії №1 і №6.

Детальніше

Диспут «Покликання, Як його знайти?»

   Вибір професії – це надзвичайно відповідальний етап у житті людини. Важливо правильно обрати собі майбутній фах, тобто практично свій життєвий шлях. Проте, зробити це не так просто…Вірний вибір професійного майбутнього для молодої людини є основою її становлення в суспільстві, одним із головних рішень в житті. Для того, щоб допомогти молоді зорієнтуватися у виборі професії, сформувати в них свідоме й відповідальне ставлення до цього вибору, виховувати повагу до людей різних професій, до їхньої праці,  працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 17.05.2024 р. запросили учнів випускних класів ліцею №10 на диспут «Покликання, Як його знайти?».

Детальніше
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top