Молодіжна кампанія «Пам’ятай про Крути»

І слава їх встає не вмерши,
Ятрить крізь відстані і час.
Було їх триста. Триста перший
І ти, І  я, І кожен з нас.
Петро Шкраб’юк

Багатовікова історія українського народу – це літопис життя на долі якого було досить лиха… Вона прошита різнобарвними нитками і, на жаль, сумних кольорів, які віддзеркалюють трагічну минувшину України, є більш, ніж достатньо.

Однією із найтрагічніших її сторінок, є бій під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції, за 130 кілометрів на північний схід від Києва.  Довгий час історія подій під Крутами залишалася поза увагою офіційної історіографії Радянського Союзу і обростала міфами та вигадками. Що ж насправді відбувалося тоді?.. Яке значення мали ті події для нашої історії та сучасності?

04.02.2019 р. о 15:30  у читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася молодіжна кампанія « Пам’ятай про Крути».

З вступним словом звернулася до присутніх бібліотекар читального залу Зоряна Петрик: «Згадаймо доблесть тих, хто ціною власного життя боровся за сильну Українську державу, за наше з вами право на вільне життя. Їхній подвиг — це наші святощі, єдині й нероздільні для всіх, хто живе на українській землі. Повертаймося до своїх основ і вчімося після всіх минулих випробувань жити як одна велика й сучасна нація, що має власну історію, поважає себе і здатна досягти найвищих цілей».

Старший науковий співробітник музею Олекси Довбуша – Володимир Мар’янович Бакала розповів  присутнім, як найкращі сини України у бою під Крутами кров’ю своєю легалізували її самостійність.

«Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі. І нехай їх смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину. Пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною і святою. Нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину» –  такими словами розпочав свою промову до студентської молоді Володимир Мар’янович.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять героїв Крут, а також вшанували і пам’ять тих активістів з Євромайдану в Києві та тих, хто сьогодні віддали своє життя за наше майбутнє, за волю України.

Активним обговоренням інформації продовжили захід учасники після перегляду  книжкової виставки «Пом’янемо в пісні славу Крут» та тематичного відеоряду «Крути. Перші кіборги України», «Героям слава!».

Захід підготувала і провела бібліотекар читального залу Зоряна Петрик.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top