Літературна виставка-присвята “По кременистій дорозі з терновим вінком. Голгофа Ольги Дучимінської”

9 червня та 10 червня 2018 року протягом дня користувачі абонементу ЦБ (вул.К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради мали можливість пізнати важку життєву долю української патріотки, культурно-громадської активістки, народної вчительки,  відомої діячки жіночого руху, ініціаторки проведення Свята Матері – Ольги Дучимінської (1883 -1988) та доторкнутися до творчої спадщини письменниці-страдниці, публіцистки.. З нагоди 135-ї річниці з дня її народження, працівники бібліотеки підготували та провели літературну виставку-присвяту “По кременистій дорозі з терновим вінком. Голгофа Ольги Дучимінської”. Захід проводився для різних категорій користувачів (студенти, учні, люди молоді та золотого віку) і в різний час.


Особливо зацікавилися особистістю О.Дучимінської читачі бібліотеки, переселенці з Донбасу Василь Кучера та Світлана Костенецька, які  в даний час проживають недалеко від будинку, де наприкінці життя (1977-1988), поневіряючись без постійного місця проживання, знайшла прихисток О.Дучимінська.

Бібліотекар нагадала, що останні роки письменниця  провела саме в Івано-Франківську в Мирослави Антонович – двоюродної сестри Степана Бандери, з якою відбувала ув’язнення і яка опікувалась нею до смерті, оточила її любов ’ю і родинним теплом, хоч була  цілком чужою їй людиною. Та і тут постійно тривали цькування, погрози виселення, не прописували. Також в ці дні до бібліотеки завітав цікавий в спілкуванні та добре обізнаний з фактами життя та творчості письменниці  Олександр Кіт.

Жваве обговорення теми, живе спілкування, доповнення один одного в розмові… Бібліотекар розповіла, що  О. Дучимінська вперше в українській літературі написала  про геноцид євреїв ( у 1945 році виходить її повість «Еті», яка не сподобалась новій владі, їй запропонували написати твір про те, як українські націоналісти під час війни нищили євреїв, грабували і убивали своїх людей. Вона відмовилась). Арешт в 66 років (нібито у справі замаху на Я. Галана)… слідство… перебування у в’язниці в одиночній камері (2 роки)… військовий трибунал (вирок- 25 років таборів)… знущання  в Сибірських спецтаборах… В 75 напівжива на волі … Самотність … Періодичні безпідставні образи з боку преси… Навішування різних ярликів… Заборона писати та друкуватись… Смерть єдиної дочки Оксани (1972)… Поневіряння… Поневіряння…

Все пережилось. Ніщо не зламало. Ніколи не втрачала людської гідності. Ніколи не нарікала на свою долю. А мала би… В останні роки життя письменниця мріяла віднайти всі друковані та рукописні вірші і видати збірку поезій. Не судилось… 24 вересня 1988 року на 106-му році життя Ольга Дучимінська померла. Похована на цвинтарі в с. Чукалівка, біля Івано-Франківська. Реабілітована після смерті – 27 листопада 1992 року. І цього ж таки 1992 року в львівському видавництві “Каменяр” вперше видається (за сприяння Р. Горака) окремою книгою проза письменниці ”Сумний Христос” Доля конфіскованих рукописів невідома.

Життя і творчість Ольги Дучимінської заслуговують уважного та шанобливого ставлення. Літературознавці, дослідники творчості крок за кроком відкривають нові невідомі грані спадщини. Свій крок для збереження  цієї спадщини і передачі її наступним поколіннням зробили Є. Баран, В. Смирнов і всі хто пречетний до першого найповнішого видання творів письменниці: Ольга Дучимінська Вибрані твори.- Івано-Франківськ: Супрун В. П., 2014.-480с.- Серія “Бібліотека Галиька”.-Вип. 3. Книга підготовлена до 130- річчя від дня народження.

Бібліотекарі долучилися до детальнішої сестиматизації творчого доробоку письменниці та праць багатьох авторів, які висвітлювали її життєвий і творчий шлях, випустивши рекомендаційний список літератури Життя болю   і мужності “(2018).

Не забуваймо, що література твориться людьми, і одна з цих людей – Ольга Дучимінська, жінка,  що пройшла споришеву дорогу, довжиною більше століття, і пронесла своєю долею важкий хрест своєї нації, вкоронувавши свою голову колючим терновим вінком.

Відповідальна за підготовку та проведення заходу, а також випуск рекомендаційного списку літератури “Життя болю і мужності “ – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top