“І Лесин дух зі слова в душі лине”

25 лютого 2019 року о 12:00  на  абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради з нагоди відзначення 148 річниці від дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-​Квітки) видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки відбулася зустріч з українською класикою “І Лесин дух зі слова в душі лине”.

Розпочавши знайомство користувачів з творчістю представниці української класики, бібліотекар підкреслила, що Леся Українка — без перебільшення одна із найвизначніших постатей в історії української літератури. Її ставлять в один ряд із геніальними Тарасом Шевченком та Іваном Франком. Протиставляючи поетичний голос Лесі Українки іншим, саме Іван Франко відзначав: “Від часу Шевченкового “Поховайте та вставайте, кайдани порвіте” Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст цієї слабосилої, хворої дівчини…”

Довкола життя видатної письменниці завжди було багато міфів. Та й не безпідставно — цьому сприяли складні стосунки з матір’ю, життєві перипетії, трагічне кохання і хвороби, які супроводжували тендітну Лесю Українку чи не все життя.

Якою ж була вона — наша геніальна Леся? Розповідаємо про це гортаючи сторінки  книг виставки-персоналії “І Лесин дух зі слова в душі лине”. Ми не тільки торкнемось до чарівного слова української класики, наповненого  магічною Лесеною енергетикою, а й    помандруємо численними дорогами, що простиралися перед Лесею Українкою в усі кінці світу. Родинне життя, літературне, зустрічі з видатними письменниками, дружба Лесі з Франком, Кобилянською, Старицьким, Мержинським, одруження з Квіткою, останні дні на Кавказі – все це (і не тільки) представлено в книгах, ілюстровано мемуарними джерелами, що по-новому освітлюють окремі біографічні моменти з життя українського класика. Тож пропонуємо Вам перелистати книгу  життя, скориставшись літературою, представленою на виставці.

Не обійшлося  і без живого поетичного Лесиного слова. Вірш, який вважається епіграфом до всієї творчості поетеси “GONTRA SPEM SPERO” читала активістка бібліотеки, учасниця ММО “АРТ-АКТив” студентка медичного Університету Оля Пасічник. Звучали і інші її  поетичні твори, адже поезія Лесі Українки – потужна складова духовної скарбниці нашого народу та світової літератури. Діапазон її лірики надзвичайно широкий, в ній роздуми про сенс життя і призначення людини, мрії про світлу будущину, твори про громадську мужність, боротьбу проти духовного рабства і байдужості, місію митця і призначення мистецтва. В епіцентрі її поетичного світу – доля України. Водночас щирістю почуттів і глибиною думки захоплює читачів пейзажна та інтимна лірика поетеси. Тож читаймо літературну спадщину славетної української письменниці Лесі Українки, яка спромоглася напрочуд сильно відтворити могутній творчий дух нашого народу.

Захід організовано та проведено для широкого кола користувачів. Відповідальні: Лисенко Л.С., Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top