Історичний екскурс «ЗУНР: століття перемог і поразок»

Ніхто нам не збудує держави,

Коли ми самі її не збудуємо,

І ніхто з нас не зробить нації,

Коли ми самі нацією не схочемо бути”.

(В.Липинський)

В історії українського літопису особливе місце займає листопад 1918 року,  адже саме він став відправною точкою до проголошення Соборності України. Саме тоді, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно – Українською Республікою.

1 листопада 2018 року о 14:00, працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели історичний екскурс «ЗУНР: століття перемог і поразок» (100 років від дня проголошенння ЗУНР).

«Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки нашої історії. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього…», – такими словами розпочала свій виступ бібліотекар абонементу Уляна Микитюк.

Учасники заходу з великим захопленням слухали інформацією про історію створення ЗУНР, якою поділився з ними старший науковий співробітник музею О. Довбуша – Володимир Мар’янович Бакала. Кожен з присутніх, активно брав участь у коментуванні та обговоренні цікавих історичних фактів.

Західно-Українська Народна Республіка народилася в листопаді 1918 р., в результаті  могутнього чину українського народу західних земель України, в силу складних зовнішньо-політичних обставин і перш за все, через агресивну політику сусідніх держав, підтриманих Антантою, не витримала тяжких випробувань історії. Треба, однак, підкреслити, що ці героїчні, а часом і трагічні часи не пропали марно. Український народ здобув досвід, загартувався, змужнів і в 90-х роках ХХ ст. здобув омріяну перемогу – створив суверенну Соборну Україну.

Працівниками абонементу, до уваги присутніх була представлена бібліотечна виставка «ЗУНР: століття перемог і поразок».

Захід підготувала і провела Микитюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top