Історична хвилина “ЗУНР: свято народження державності”

01 листопада о 13 год. в бібліотеці – філії №10 (с.Вовчинець вул.Вовчинецька, 35) МЦБС Департаменту культури міської ради було проведено історичну хвилину, присвячену 100-річчю ЗУНР. До заходу оформлено виставку літератури «І став той день осінній весні українського народу».
1 листопада 1918 року на території українських земель , що входили до складу Австро-Угорської імперії було проголошено Західно-Українську Республіку (ЗУНР). В середині листопада 1918 року в Україні існували аж три Українські державні утворення : ЗУНР, Українська держава та УНР.


В Україні почались масові повстання між державними утвореннями. А з заходу на Україну наступали війська Польщі. Вранці 1 листопада 1918 року у Львові над ратушею було піднято національний прапор. Ця подія увійшла в історію під назвою Листопадовий Зрив і він став неприємною несподіванкою для поляків. Українські війська чинили героїчний опір. Попри всі зусилля та жертви перші визвольні змагання 1917-1921рр. українського народу завершилися невдачею. Українцям не вдалося збудувати власну державу. На це було багато причин. У боях за незалежність гартувались люди, які продовжили боротьбу за Україну після 1921р.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top