Бій під Крутами — героїчна сторінка історії України

 

Нема любові понад ту,

Що окропила кров’ю Крути.

І ту гарячу кров святу

Землі вкраїнській – не забути!

В. Письменний

Бій під Крутами… Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.

 

29 січня о 16 годині на абонементі ЦБ (вул.Короля Данила) відбулася година-реквіем “Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути” приурочена відзначенню битви під Крутами. Розпочала годину-реквіем бібліотекар I  категоріі Данилів Л. В. вступним словом “Крути – наша слава, Крути – наша історія”.

Члени національноі скаутської організаціі “Пласт”, в відзнаку Крутянських подій, несли почесну варту та внесли національний прапор України. Зворушливим був момент читання поетичноі вервички “Не маємо право забути кров’ю освячені Крути”,організованої учасниками ММО “Арт-актив”. Символічним було полум’я свічки, яке пекредавалось із рук в руки разом із зачитуванням віршів. Переможець конкурсу стрілецької пісні Андрій Маврик виконував свої твори. Захід призначений для юнацтва.

Відповідальна Данилів Л. В.

Kruty abon1Kruty abon2


28 січня 2015 року о 13 годині у бібліотеці-філії №7 (Дністровська,22) відбулась інформаційна хвилинка «Згадаймо юність, що згоріла в Крутах». Під час заходу бібліотекар Федишин В. відкрила перед присутніми історичну завісу минулого і допомогла присутнім користувачам з висоти сьогодення поглянути на битву під Крутами, адже це потрібно не мертвим, що навіки вкрили себе славою, а нам сьогоднішнім. Героїзм Крут забувати не можна, адже сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись у далекому 1918, перебуває у перших рядах боротьби. Викладка літератури «Кривавляться рани Крут», яка підготовлена бібліотекарями, знайомить присутніх з героїчною трагедією бою під Крутами.

Відповідальна за проведення Федишин В. В.

 

Kruty filiya7(1)Kruty filiya7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


29 січня 2015р. о 15:00 в бібліотеці-філії №14 (вул. Довженка, 12) були проведені рубрики спілкування «Любов до України зігріва їх у снігах морозних біля Крут». Для обговорення даної теми бібліотекарями були розроблені дві тематичні рубрики а саме:

І рубрика – історична довідка;

ІІ рубрика – художня довідка;

Юні користувачі бібліотеки мали можливість прослухати коротку інформацію по даних рубриках. Окрім цього бажаючі, які хотіли отримати більше інформації, могли переглянути книжкову виставку-поличку по цій темі на абонементі дорослого відділу.

Популярністю переглядів користувались такі матеріали як: – енциклопедії: В. Потоцького 500 найцікавіших питань та відповідей про Україну, Р. Сядро Україна. 101 героїчна битва; – вірші: Марка Боєслава «Крути», Івана Гнатюка «Крути», Павла Тичини «Пам’яті тридцяти».

Відповідальні за проведення: бібліотекар І категорії Капущак В. М. і бібліотекар Ляхович М. М.

 

Kruty filiya141Kruty filiya142


 29 січня 2015 року працівники бібліотеки-філії №1 (вул. Вовчинецька, 206) провели з учнями ЗШ №25 урок державності «На Аскольдовій могилі-Український цвіт…»

Метою цього заходу було:

  • поглибити знання школярів про історичне минуле нашої держави;
  • формувати національну свідомість учнів; виховувати патріотів, повагу до синів-героїв держави;
  • виховувати любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.

Бібліотекарі розповіли, що незважаючи на те, що Берестечко, Лисоня, Крути – все це трагічні сторінки нашої історії, бій під Крутами займає серед них особливе місце. Там на бій з жорстоким ворогом стали юнаки, які ніколи в руках і зброї не тримали, — студенти Київського університету Святого Володимира та учні гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства. Їх було триста. І вони поклали голови за волю України. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім незначна. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це символ нескореного духу нашої нації. Це пересторога тим, хто і нині сподівається поставити націю на коліна. На завершення бібліотекарі ознайомили учнів з тематичною викладкою літератури «Вони загинули за Україну»

Відповідальна за проведення бібліотекар І категорії Непеляк Т. Р.


29 січня 2015 року в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) о12:30 відбулась година пам’яті «Герої Крут – для нащадків взірець». Хвилиною мовчання вшанували всіх героїв, які віддали своє життя за незалежність України. Під час заходу було наголошено, що битва під Крутами є символом героїзму та відданості Українській державі та національній ідеї. Пам’ять про героїв Крут нагадує молоді про честь і обов’язок перед Батьківщиною. До заходу була оформлена тематична поличка «Вічний вогонь української волі». На ній були представлені книги по даній темі. Найбільш зацікавили: Байдаченко А. День перед вічністю. – К.: Смолоскип, 2004. – 136 с. Героїка трагедії Крут / упоряд. В.І.Сергійчук. – К.: Україна, 2008. – 464 с.

Відповідальна за проведення заходу зав. бібліотекою Подолецька Г. І.


29 січня 2015 року для юних микитинців, учнів 5-го класу місцевої школи було проведено історичну годину « Герої Крут у пам’яті людській». Працівники Народного дому розповіли учням про передумови бою під Крутами, де загинув цвіт української держави – 300 молодих хлопців- гімназистів, які виступили проти чисельної армії противника. Зачитуючи історичні факти про ту страшну трагедію, організаторами заходу проведено паралелі сьогодення, коли вже у незалежній Україні вмирають сотні наших солдатів на Сході держави, захищаючи її від сусіда-агресора. За допомогою сучасного мультимедійного обладнання учні переглянули документальний фільм « Герої Крут», а також ознайомилися з книжковою виставкою « На Аскольдовій могилі український цвіт», яку підготувала зав. бібліотекою Т. Дем’янець. Після завершення заходу, хвилиною мовчання діти вшанували пам’ять усіх полеглих Героїв нашої країни біля могили борцям за волю України.

Kruty mykytyntsi 3Kruty mykytyntsi 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


28 січня 2015 року в читальній залі бібліотеки-філії №4 (вул. Є. Коновальця, 132, а) о 14.00 годині було проведено патріотичну годину « Історична драма Крут». Героїзм захисників Крут і сьогодні є прикладом патріотизму і любові до рідного краю, до своєї держави. Бібліотекарі старалися якнайповніше розповісти про ті події, згадати мужніх студентів-воїнів, котрі не пошкодували свого молодого життя для народу та України. Підготовлена викладка літератури про Крути: « Життя віддане за націю».

Захід провели: зав .бібліотекою Ліктей Н. К., бібліотекар 1-ї категорії читальної зали бібліотеки Лесик Л. А. Були присутні 15 користувачів, видано 11 примірників книг.


Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top