Інформаційна листівка “У жорстоких боях здобули Станіслав”

“…За боєм бій на річ доби нової,
За змагом змаг в ім’я ідей нових,
О, скільки вас, безприкладні герої,
У кожнім з них.”
(М.Верес “Борцям – героям”)

Друга Світова війна за людськими та матеріальними втратами істотно перевершила Першу Світову. Однією з головних арен бойових дій була саме Україна, через що вона втратила до 8 млн. осіб. Вивчення історії Івано-Франківська постійно поглиблюються істориками, однак питання оцінки втрат міста внаслідок подій II-ої Світової війни не знайшло висвітлення повною мірою.

В багатьох джерелах описані події 27 липня 1944 р., коли один з полків 161-ї Червонопрапорної ордена Б. Хмельницького стрілецької дивізії (згодом отримала назву “Станіславська”), під командуванням полковника В.М.Федотова здобув м. Станіслав. Перед штурмом було обіцяно, що той командир, чия частина першою увірветься до міста стане його комендантом. Це здійснив 569-й стрілецький полк, і відповідно В. Федотов став першим станіславським комендантом.

Вшановуючи всіх, хто загинув при визволенні нашого міста від німецько-фашистських загарбників, працівники краєзнавчого відділу ЦМБ (вул. Г.Мазепи, 1) Департаменту культури міської ради 26.07.2018 р. випустили інформаційну листівку “У жорстоких боях здобули Станіслав”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top