“Іван Мазепа — найдраматичніша і найзагадковіша постать в історії України”

20 березня 2019 року о 14:00 працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила,16) Департаменту культури міської ради,  відзначаючи 380-ту річницю від дня народження Івана Степановича Мазепи (1639-1709), українського військового, політичного і державного діяча, гетьмана війська Запорізького, провели історичну панораму “Іван Мазепа — найдраматичніша і найзагадковіша постать в історії України”.


Бібліотекар зауважила, що навколо постаті Івана Мазепи завжди точилося безліч суперечок. Дехто вважає його героєм, дехто – зрадником, та не варто сперечатися та доводити комусь ту чи іншу позицію, адже найвагомішим аргументом є історичні факти, які говорять самі за себе. Тож користувачі бібліотеки мали можливість познайомитися з різноманітними матеріалами історичної панорами, зокрема, з літературою таких розділів:

  • ”Мазепа – людина та історичний діяч”;
  • “Озьмітеся всі за руки…”(Гетьман Іван Мазепа як поет);
  • “І славили і ганили…” (Постать  Івана Мазепи в українському та світовому письменництві: історія і міф).

 Бібліотекар підкреслила, що завдяки своїм природним  здібностям, здобутій освіті, військовому вишколу гетьман  Іван Мазепа став великим державотворцем, полководцем, дипломатом і культурним діячем, який творив  нову раньо-модерну Україну. Вже за життя нашого героя супроводжувало багато легендарних переказів щодо окремих  сторінок його біографії, кількість яких після його смерті збільшувалася і вони ставали справжніми міфами або ж набували гіперболізованого звучання. Бурхлива життєдіяльність Івана Мазепи й до цього часу  оповита рядом таємниць та загадкових подій, які ще чекають на своє розкриття.

На завершення західу бібліотекар  процитувала слова Івана Мазепи:

“Озьмітеся всі за руки,

Не допустіть горькой муки

Матці своїй більш терпіти!

Нуте врагів, нуте бити!

…за віру хоч умріте,

І вольностей бороніте!

Нехай вічна буде слава!..”

Саме у такій патріотичній віршованій формі висловив свого часу власну політичну програму один з найвеличніших державних діячів Українського гетьманату – Іван Мазепа,  і вона є дуже актуальною і в наше непросте сьогодення.

Іван Мазепа спробував відновити боротьбу за самостійну державу, саме тому,  його вагоме значення в історії України неможливо спростувати та піддати сумнівам, адже історичні факти залишаються фактами, висвітлюючи та доносячи до нас всю позитивну спрямованість намірів гетьмана щодо позиції України.
Захід проведений для широкого кола користувачів. Відповідальна Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top