“Івано-Франківськ – колиска пам’яток історії та культури”.

Щороку 18 квітня відзначають Міжнародний день пам’яток історії та культури, спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини та необхідністю її збереження. Тож з ініціативи методичного кабінету ЦНД та Кімнати-музею І. Франка, що при краєзнавчому  відділі МЦБС (вул. Г. Мазепи, 1) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося засідання клубу краєзнавців ім. І. Франка “Івано-Франківськ – колиска пам’яток історії та культури”.

Звісно, говорили про архітектурні пам’ ятки міста, пам’ятники історичного та культурного значення, про важливість їх збереження для майбутніх поколінь та особисту відповідальність кожного у цій важливій справі.

Особливим, поважним гостем засідання став архітектор-реставратор, член громадського об’ єднання “Моє місто” Ігор Зіновійович Панчишин. Свого часу він став одним з ініціаторів створення відділу з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківська, тож дуже добре орієнтується у цих надважливих питаннях. Пан Ігор розповів присутнім про івано-франківські пам’ятки, поділився своїми думками шодо їх стану, а також наголосив на тому, що найважливішим у питанні їх збереження є те, щоб люди почали говорити про це. А позитивні зміни вже є, адже змінюється свідомість українців і вони починають розуміти, наскільки важливо зберігати свою національну пам’ ять, яка проявляється і в архітектурних формах. Загалом розмова вдалася насичена, цікава, сповнена особливого, вагомого змісту. І, як наголосив Ігор Панчишин, йому приємно, що у Франківську, хай і в камерній атмосфері кола учасників клубу краєзнавців ім. І. Франка, та все ж відбулася розмова на тему, присвячену Міжнародному дню пам’яток історії та культури.

Особливого духовно-ліричного наповненню заходу додали музика і пісні Нелі Лавринюк, учасниці квартету “Аве Марія” (кер. Л. Литвнчук). Опріч того, для присутніх  була розгорнена виставка книг про Івано-Франківські пам’ятки. Впевнені, сьогоднішній захід не залишив байдужим нікого, тож не будьмо байдужими й ми і щоденно плекаймо в собі трепетне ставлення до того, що зможе розказати про наше життя, культуру та історію майбутнім поколінням.

Матеріал підготували: методист ЦНД Геник Л. та завідувач відділу краєзнавства ЦБ Паркулаб Г.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top