“Є місце подвигу не тільки в дні трагедії”

14 грудня в Україні традиційно відзначається День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

13. 12. 2017 р. о 14:00 в Народному домі № 1 (вул. Шевченка, 1) департаменту культури міської ради відбувся вечір-зустріч з Нестором Мартинцем, поетом, вихідцем із Богородчанського району. Очевидець подій на Чорнобильській АЕС, а також ліквідатор наслідків аварії на той час працював начальником відділу міліції і перебував сім довгих місяців, допомагаючи евакуйовувати людей із зони відчуження.

Нестор Мартинець написав збірку віршів “Нехай Господь благословить ваш шлях” з якої прочитав вірші: “Ви є герої, в цьому справжня суть…”,  “Ви дивитесь сьогодні із небес…”, “Ми надвелику маємо біду…” та інші. Поет поділився спогадами і враженнями від тих подій, тепло згадав про своїх побратимів живих і загиблих. Зустріч закінчилася піснею “Друзі” у виконанні автора, яка присвячена друзям-ліквідаторам на Чорнобильській АЕС.

Десятки тисяч людей пройшли іспит Чорнобилем. Одним з важливих моральних критеріїв у суспільстві має бути ставлення до збереження пам’яті про подвиг тих, хто захистив людство від ядерної загрози, до уроків Чорнобильської катастрофи. Завдання бібліотек популяризувати літературу на дану тему, щоб молоде покоління знало і пам’ятало про Чорнобильську катастрофу,  адже дедалі менше залишається безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії. Тому все ціннішими  стають їхні свідчення, які доносять до нас дух трагізму та героїзму чорнобильських подій, незабутніх днів неймовірної напруги духовних і фізичних сил.

Бібліотекарі відділу обслуговування Івано-Франківської МЦБС (читального залу та абонементу ЦБ) департаменту культури міської ради з готовністю долучилися до заходу і презентували виставку-пам’ять “Є місце подвигу не тільки в дні трагедії”.

Тему виставки яскраво висвітлили книги, ілюстровані тематичні альбоми та публікації в періодиці. Серед них:

Білицький В. Післячорнобильські реалії / В. Білицький // Слово Просвіти. – 2017. – 27квітня-3 травня (Ч. 17). – С. 5.

Бажан О. Г. Техногенна катастрофа 1986 р. в документах КДБ УРСР / О. Г. Бажан // Український історичний журнал. – 2016. – № 2. – С. 163-197.

Косянчук І. Ліквідатори просять допомоги / І. Косянчук // Урядовий кур’єр. – 2017. – 26квітня (№ 78). – С. 3.

Киридон А. Чорнобиль – 1986: актуалізація смислових кодів у просторі пам’яті / А. Киридон // Зовнішні справи. – 2016. – № 4. – С. 32-35.

Усатенко В. Міфи і реальність Чорнобиля / В. Усатенко // Голос України. – 2017. – 16 листопада (№ 21_. – С. 4.

Чорнобиль – перший постріл останньої війни // Літературна Україна. – 2017. – 14 вересня (№ 36). – С. 6. та інші.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top