Ювілейна посвята “Йому боліла Україна” (110-та річниця з дня народження Василя Барки, 1908-2003)

16 липня 2018 року о 12:00 на абонементі ЦБ (вул.К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради ювілейною посвятою “Йому боліла Україна” вшанували 110-ту річницю з дня народження Василя Барки (1908-2003).

Знайомлячи користувачів бібліотеки з постаттю Василя Барки (справжнє ім’я Василь Константинович Очерет, 1908-2003), бібліотекар наголосила, що творчість цього талановитого письменника і поета, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, довгі роки залишалась невідомою в нашій країні. Його роман ”Жовтий князь” – це перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України – страшному голодомору 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Переживши всі жахіття страшного голокосту на Кубані та Полтавщині (у брата), “виснажений до краю весь у ранах… з опухлими і водянистими ногами, вже не надіявся вижити, пізнавши муки голоду аж до передсмертної межі”, Василь Барка 25 років збирав свідчення очевидців голодомору 1932-1933 років.

В кінці 50-х років, вже в Нью-Йорку, письменникові довелося ще раз у житті пережити моторошне відчуття голоду. 25-35 центів на день вистачало лише на дешевий рис і раз на день можна було дозволити собі купити банку дешевих консервів. Напівголодне існування, за свідченням Барки відновило в його пам’яті 1933 рік, і він взявся до роботи нелегкої, виснажливої… Автор у своєму творі – не суддя, але свідок для суду: розповідати, розповідати і ще раз розповідати що сталося в житті. Письменник створив символічний образ Жовтого князя, демона зла, що несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть. Так, ”Жовтий князь” Василя Барки – це правдиве свідчення перед людьми і Богом про те, що чинилось в Україні 33-го, це його правда, бо йому завжди боліла Україна !!!

Відрадно, що ті страшні події знаходять відгомін в серцях наших користувачів. Пам’ятати, щоб не повторити!!! Свої думки і переживання з приводу прочитання в різні роки роману Василя Барки ”Жовтий князь” висловлювали читачі, зокрема, переселенка з Донбасу – Ольга Маїр, часта гостя на заходах в бібліотеці. Лише зараз читачі відкривають для себе невідомі прозові (“Рай”) та поетичні твори письменника. А він уже першими віршами заявляв про себе як про “чужорідне тіло”, яке система намагалась виштовхнути (і виштовхнула таки !!!) з “комуністичного раю”.Саме цей “рай” показав В. Барка у своєму першому романі “Рай”, що вийшов у 1953 році в Нью-Йорку і зараз є зовсім маловідомим українському читачеві. То ж читаймо історію України в романах тих авторів, яким вона щеміла і боліла.

Захід підготовлений і проведений для широкого кола користувачів, відповідальна – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top