“Що читати взимку?”

Найхолоднішою зимою я дізнався, 

що в мені буяє  непереможне літо….

Альбер Камю

Прийшла зима. А це означає, що саме час поринути у світ книги та зарядитися улюбленими зимовими історіями. Перевірена класика і трохи незвіданих сучасних творів – і святковий настрій уже на порозі. Але, зрештою, зима – це така пора року, коли у всіх з’являється справжній святковий настрій, а також посилюється віра у чудеса. І це не дивно, адже сніг нагадує про найтепліші сімейні спогади дитинства. Однак зимова пора надихає не тільки робити приємне близьким, а й довше грітись під м’якеньким пледом, попивати запашну каву з кардамоном чи ароматний чай з імбиром та читати затишні книжки .

З 1 грудня 2019 року у  бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради розгорнуто виставку-рекомендацію “Що читати взимку?” із циклу бібліотечних виставок “Сезонні читання в бібліотеці”.

Бібліотекарі підготували для читачів книги вітчизняних і зарубіжних авторів, які створять казковий зимовий настрій, бо вони легкі, як сніжинки,  від них так і віє зимовою свіжістю. Ці книги змусять інакше подивитися на світ та запросять у захопливу, чарівну, зимову мандрівку з лютими заметілями та несамовитими хуртовинами (як люблять казати у народі: “Вовки зиму ще не з’їли!”).

Любителям прози бібліотекарі пропонували ду-у-у-у-же зимові книги:  О. Генрі “Дари волхвів”, Ч. Мартін “Гора між нами”, Г. Мюссо “Поклик янгола”, Т. Янсон “Мумі-тролі і чарівна зима”, У. Старк “Маленька книжка про любов”, А. Сульберг “Привиди проти суперкрутих”, А. Тишка “Зося з вулиці Котячої взимку”, Г. Х. Андерсен “Снігова королева”, О. Памук “Сніг”, А. Крісті “Вбивство у Східному експресі”,  Е. Гофман “Лускунчик і мишачий король”, С. Кінг “Сяйво”, Я. Кавабата “Країна снігу”, збірка романтичних історій “Най сніжить”, І. Альєнде “Там, за зимою”. У романі чилійської письменниці “Там, за зимою” зима огортає не тільки засніжені вулиці, а й душі персонажів, зігріти яких здатні теплі людські стосунки – любов, дружба, солідарність. Кримінальна лінія твору охоплює лише кілька днів і відбувається в межах штату Нью-Йорк. Водночас Альєнде значно розсуває часові й географічні виміри роману, події якого відбуваються впродовж кількох десятиліть на теренах США, Чилі, Гватемали, Мексики, Бразилії. Ця книга про несподіване кохання, про непросту долю біженців, про сімейні проблеми і втрати, про дружбу, взаєморозуміння,  підтримку.

Варта уваги повість Івана Франка “Сойчине крило”. Сповнена ностальгії та ніжності українська зимова класика. Головний герой отримує листа просто у переддень одразу двох свят — Нового року і свого Дня народження. Але йому нема від кого чекати листів. Так думає він, але не його (чи вже не його?) Сойка.

У сповнених клопотах передсвяткових буднях справжньою знахідкою буде книга Чарльза Діккенса “Різдвяні історії”.

Три духи Різдва з’являються в будинку Скруджа і перевертають з ніг на голову ставлення похмурого чоловіка до найсвітлішого свята у році. Кажуть, що Дікенс «зробив» англійцям Різдво. Саме його історія про старого скнару, який не вмів, не хотів і не збирався святкувати Різдво, подарувала англійцям справжній дух свята. Нехай вона подарує його і вам.

Для тих хто любить дивувати своїх рідних різноманітними смаколиками щодня, стане у нагоді книга Ольги Вербенець “Страви на чотири пори року. Зима”.

Приходьте до бібліотеки та зануртеся у чарівну атмосферу зимових фантазій. Щоб користувачам було легко розібратися у книжковому вирі бібліотекар підготувала анотований список літератури “Що читати взимку”

Виставка буде діяти до 30 січня 2020 року.

Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top