“Шевченків Кобзар – України гордість та окраса”

З 7 по 11 березня 2018 року працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила,16) Департаменту культури міської ради, з нагоди відзначення 204-тої річниці від дня народження     Т. Г. Шевченка, організували виставку-враження “Шевченків Кобзар – України гордість та окраса”. Презентуючи її користувачам, бібліотекар підкреслила, що “Кобзар”- книга, яку український народ поставив на першому місці серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів.

Гортаючи сторінки “Кобзарів” різних років видання, кожен бажаючий зміг знайти для себе слова та думки, які торкаються струн серця. А які незабутні враження викликали фотокопії обгорток (суперобкладинок “Кобзарів”) майстрині художньої вишивки Наталії Турчин-Синиці!

Бібліотекарі переконані, що побачивши книгу в вишитій обгортці, читач,  прийшовши до дому, обов’язково захоче її перечитати. На виставці були представлені репродукції обкладинок до “Кобзарів” різних років видання, а також творчі роботи (вишивки, малюнки, картини) користувачів абонементу ЦБ (Майданської Віталіни, Кірсти Софії), а також роботи користувачів бібліотек-філій МЦБС (№7,№9; № 10; №12). Вони додали виставці народознавчого колориту, отого чарівного різнобарв’я, яке притаманне тільки нашому українському люду.

Також працівники ЦБ 11 березня 2018 року  долучилися до відзначення “Шевченківських днів” у приміщенні обласної філармонії ім.  І. Маланюк (вул. Л. Курбаса,3), запропонувавши жителям міста, які завітали на святковий концерт ”Уклін Тарасові”,  велику розгорнуту книжкову виставку “Тарас Шевченко – духовний код нації”, а також перегляд чудових робіт користувачів бібліотек міста до даної теми. Велике зацікавлення визвала презентація мистецької спадщини Тараса Григоровича “І говорило полотно про муки, про його будні і про свята…” (Шевченко – художник). Багато людей захопилися рідкісними томами “Тарас Шевченко:  мистецька спадщина” 1963, 1964 років видання. Дехто захотів придбати їх для власної бібліотеки, та працівники абонементу терпеливо пояснювали, що бібліотечні книги не продаються і гостинно запрошували всіх відвідати бібліотеку. Зав`язувалася змістовна розмова, люди ділилися враженнями, обмінювались телефонами для подальшого спілкування і знову повертались до перегляду книг  Шевченка і про Шевченка. Знаково, що виставка зібрала біля себе людей різного віку та статусу, але найбільше зупинялися ті, кому було що розповісти молодим. Зокрема, Юха Олександра Володимирівна (лікар з великим досвідом), із захопленням показувала, принесену із собою, давню збірку поезій Кобзаря (30-х років видання). Пожовклі сторінки, стародавній шрифт та вічні Шевченкові цінності та слова. Віра Іванівна Дринь (із Союзу українок), просвітянка Наталя Синиця, Гречух Оксана, Бак Василь…. та багато, багато інших наших містян, які зупинялися біля виставки,  спілкувалися, дискутували, ділилися спогадами, розказували про місце Шевченка в їхньому житті. А пасічник у 5-му поколінні Григорій Колибаб’юк так зачитався книгами, що і про концерт забув (весь час пробувши біля виставки, читаючи).

З великою вдячністю прощалися відвідувачі концерту із бібліотекарями, підкресливши всю вагу та важливість їхньої праці по донесенню до пересічного  мешканця міста вічного слова Українського Пророка та Генія – Тараса Шевченка.

Захід організований для широкого кола користувачів.

Відповідальні за підготовку та проведення – Лисенко Л.С., Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top