«Ціна життя і здоров’я: правові аспекти медицини»

Здоровий жебрак щасливіший

                                                                 за хворого короля.

                           А. Шопенгауер

7 квітня 1948р. була створена ВООЗ – Всесвітня організація охорони здоров’я, – саме її поява і послужило поштовхом до щорічного святкування Дня здоров’я. Це свято спрямоване на залучення уваги широкої громадськоcті до проблем охорни здоров’я.

Здоров’я – це справжнє багатство, безцінний скарб, Божий дар, що має дуже високу ціну. Обов’язок держави — захищати життя людини. Яка вартість життя?… За твердженням історика Джона Фосберрі, автора книги «Історія кримінального правосуддя», найдавнішим юридичним документом, у якому оцінюється життя людини, є Кодекс Хаммурапі, що діяв у Вавилонії приблизно в 1760-ті роки до н.е.

5.03.2018р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (ул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося чергове засідання молодіжного дискусійного правового клубу “Діалог”. Правовий колоквіум  «Ціна життя і здоров’я: правові аспекти медицини» присвячений такій важливій, значимій для всіх темі, як здоров’я, адже здоров’я – одна з основних умов щастя людини.

“Кожна людина в житті чогось прагне, кожна людина має життеві цінності. У чому, власне, ця цінність полягає ?…Сьогодні ми наголосимо на правах людини в галузі охорони здоров’я в Україні, на наявності системи правових норм, що гарантують забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина в частині права на охорону здоров’я, проінформуємо про стан медичної допомоги та медичне страхування; зобов’язання системи охорони здоров’я з метою забезпечення медичних послуг” – так сформулювала мету засідання керівник клубу “Діалог” Майя Шегда.

На засідання були запрошені кваліфіковані фахівці: начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти  ГУ юстиції в Івано-Франківській області Шумська Катерина Іванівна та  доцент кафедри патофізіологіїї ІФНМУ  Герасимчук Марта Романівна.

Герасимчук Марта зосередила увагу на проблемах і перевагах впровадження медичної реформи в Україні,соціальних аспектах медицини, пілотних проектах. “Гроші за пацієнтом – основна ідея медичної реформи. Якщо зараз держава видає гроші за принципом “є лікарня, тримайте гроші”, то в майбутньому гроші виділятимуться на пацієнта… ”, – проінформувала вона. Особливу увагу Марта Романівна звернула на важливість оперативного інформування населення про стан медичної реформи, роз’яснувальну профілактичну роботу.

Чи дотримується держава Україна міжнародних зобов’язань та забезпечує конституційні права у сфері громадського здоров’я. Які основні обов’язки Держави в галузі охорони здоров’я? Яка вартість життя? Навіщо ми живемо? Ці питання висвітлила у ході засідання Шумська Катерина, також вона  акцентувала увагу на основних законодавчих актах у сфері охорони здоров’я та забезпеченні прав людини у галузі медицини. ”Ви майбутні педагоги, повинні знати свої права в галузі медицини з метою отримання медичних послуг, сприяти добрим відносинам лікар-пацієнт, вирішувати проблеми перш за все мирним шляхом…Ви маєте прищепити дітям навики здорового способу життя, гігієни, правильного харчування з метою збереження їхнього здоров’я…”. – наголосила Катерина Іванівна.

В ході засідання фахівці давали відповіді на запитання учасників засідання. Учасники засідання, студенти І-го курсу групи ДО-11 та ДО-13 Івано-Франківського коледжу ПНУ ім. В. Стефаника, взяли активну участь у бліц-опитуванні “Ціна здоров’я” у формі “запитання-відповідь”.

Вдало підібраний мультимедійний супровід “Ціна життя” “My shоez”, “Здоров’я – найцінніший скарб людини” допоміг глибше висвітити тему та візуалізувати типові ситуації медичного обслуговування.

До заходу працівники бібліотеки презентували тематичну виставку “Право на здоров’я  ”

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top