“Українське січове стрілецтво сила та доблесть: 105 років створення Легіону Українських Січових Стрільців – УСС ”

“Я,…,Український Січовий Стрілець,

 присягаю українським князям, гетьманам,

 Запорізькій Січі, могилам і всій Україні,

 що вірно служитиму Рідному Краєві,

боронитиму його перед ворогом,

воюватиму за честь української зброї

 до остонньої краплини крови.

Так мені, Господи Боже й Архангеле Михаїле, допоможіть. Амінь”

Такими словами із присяги  Українських Січових Стрільців  розпочалось обговорення актуальної теми “Українське січове стрілецтво сила та доблесть: 105 років створення Легіону Українських Січових Стрільців – УСС ”, що  відбувалось 6 серпня 2019 року протягом дня  на абонементі ЦМБ (вул. К. Данила,16) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради.

Бібліотекар наголосила, що Українське січове стрілецтво стало першою національною збройною формацією, яка після понад двохсотлітньої перерви в історії української військовості заклала наріжний камінь у підмурівок національної армії й стала історичним передвісником сучасних Збройних сил України. Вона коротко ознайомила присутніх з історією створення Легіону Українських Січових Стрільців, підкресливши, що УСС сформували з українських добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні. На заклик міжпартійної організації в Західній Україні – Головної Української Ради очолюваної Костем Левицьким відгукнулось 28 тис. добровольців. Загальні збори мали відбуватися у місті Стрий – тепер Львівської області. Туди змогли дістатися лише 10 тис. добровольців через те, що значну кількість українських міст захопили війська Російської імперії. Саме тоді тривала масштабна Галицька битва.
У Стрию перед українськими добровольцями свою промову зачитав сотник й у майбутньому організатор листопадового чину Дмитро Вітовський: “Треба нам за всяку ціну вдержатися для української справи. Ми мусимо поборювати всі перешкоди на нашому шляху, що нас ждуть у майбутньому. Ми не сміємо зневірюватися, а мусимо виконати свій національний обов’язок, у цій війні, яку нам доручив наш нарід, – підіймав він бойових дух бійців.
З усіх добровольців які продовжували сходитись у Стрий австрійська комендатура сформувала 2.5 тис. бійців. Поляки та австрійці побоювались створення потужної української армії. Їх поділили на 10 сотень по 250 стрільців. Імператор Франц-Йосип вимагав принесення присяги Австро-Угорщині, але бійці змінили її текст присягнувши українському народу. Керівником бойової управи обрали соціал-демократа Володимира Старосольського. За хоругву бійці обрали прапор із зображенням Богдана Хмельницького.
Перший бойовий досвід військова організація отримала на карпатських перевалах, де протидіяла російським військам та донським козакам.

Особливу увагу бібліотекар звернула на видання:

  • Монолатій І. Станиславів і український легіон / І. Монолатій, М. Лазарович. – Івано-Франківськ, 2015. – 104с. 

Видання містить історичні відомості про Станславів напередодні вибуху Великої війни, у вогні якої зродилася стрілецька легенда, а також короткий огляд формування та бойового шляху  Легіону УСС в Галичині та на Наддніпрянщині 1914 -1918 років.
Допитливий користувач бібліотеки зміг задовольнити свою цікавість, ознайомившись із художньою книгою про ті події:

  • Керницький І. Король стрільців.- Львів: Апріорі, 2012.- 632с.;
  • Купчинський Р. Заметіль. І. Курилася доріженька: повість зі стрілецького життя / вступна ст. Т. Ю. Салиги. – Львів: Каменяр, 1991. – 175с.;
  • Купчинський Р. Заметіль. ІІ. Перед навалою: повість зі стрілецького життя  – Львів: Каменяр, 1991. – 151с.;
  • Купчинський Р. Заметіль. ІІІ.У зворах бескиду: повість зі стрілецького життя  – Львів: Каменяр, 1991. – 143 с.;
  • Стрілецька Голгофа: спроба антології/Упоряд. авт. вступ. ст.і прим. Т. Ю. Салига. – Львів: Каменяр, 1992.- 399 с.

Знайти достовірні відомості про учасників визвольних змагань УСС-УГА  можна переглянувши запропоновані книги:

  •  Гей, там на горі “Січ” іде!.. Пам’ятна книга “Січей”.- Івано-франківськ, 1999.- 43 2с.;
  • Перші бої Українських січових стрільців (1914 р., Карпати) // Гуржій О.І. Славетні битви на теренах України. / О.І.Гуржій, О.П. Реєнт. – К.: Арій, 2012. – С. 224-228.;
  • Правдюк О.Січові стрільці в піснях і в реальній дійсності // Перевал. – 1999.- №4. – 212 с.
  • Українські січові стрільці 1914 – 1920. – Львів: Слово,1991.- 160 с.;

В обговоренні цікавої теми взяли участь користувачі бібліотеки. 

Захід проведений для широкого кола користувачів. Відповідальна – Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top