“Стрітення Господнє: духовна сутність, містична велич”

16 лютого 2019 року о 13:00 год. на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  пройшов народознавчий калейдоскоп “Стрітення Господнє: духовна сутність, містична велич”.

Бібліотекар наголосила користувачам, що 15 лютого в Україні святкувалось Стрітення. Його язичницька назва «Зимобор», або «Громниця». За повір’ям цього дня зима зустрічалась із весною. Напередодні свята жінки випікали обрядове печиво – «жайворонків», давали дітям, щоб ті закликали весну, допомогли їй збороти зиму, але виносити їх можна було лише у двір.

Посвячена на Стрітення свічка, яка називалась «громівниця», «громиха», виставлялась перед образами під час грози, щоб оберігати людей і худобу від грому. В цей день дівчата на перших прогалинах співали закличні веснянки.

На Стрітення ворожили на урожай – кожен господар на ніч виставляв миску із зерном на двір. Якщо зранку була на зерні роса, це віщувало врожай, не було – погана ознака.

На Стрітення освячували й воду, яка після цього вважалась цілющою, нею кропили вулики, щоб добре розводились бджоли, її давали пити худобі під час хвороби. В бібліотеці панувала атмосфера тепла, щирості і натхнення.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів, відповідальна за проведення Микитюк   У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top