“Спас іде – літо за собою веде”

17 серпня 2017 року о 13.00 на абонементі відділу обслуговування ЦБ (вул.К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася фольк-мозаїка “Спас іде – літо за собою веде”.

Самий останній місяць літа ознаменований безліччю православних свят. Особливе місце серед них займають три Спаса, кожен з яких має своє значення в житті віруючих. Бібліотекарі наголосили, що яблучний спас – це одне з найбільш шанованих християнських свят. І щороку його відзначають 19 серпня, це свято, зазвичай, вважається символом приходу осені, зміни погодних умов та різкого похолодання, тому й кажуть:”Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!” Є навіть у цього спаса ще одна назва – Осеніни.

Бібліотекарі ознайомили користувачів бібліотеки з безліччю народних звичаїв і традицій, їм було цікаво дізнатися, чому яблучний спас ще називають Преображення Господнє.

У давнину в день Преображення Господнього існував звичай наділяти плодами бідних та вбогих, який колись був мірою християнської моралі.

Святковою стравою на Спаса є печені яблука. У календар Західної церкви це свято було введено папою Калікстом 111 в 1457 році і святкується римо-католиками 6 серпня.

Користувачі з цікавістю ознайомились з книжками виставки: “Традиції і свята українського народу”; “Український народний календар”; Українці: Свята. Традиції. Звичаї”; “Українські традиції” та іншими виданнями.

Захід призначений широкому колу користувачів, відповідальна бібліотекар абонементу ЦБ Лисенко Л.С.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top