“Скарби безсмертного Кобзаря”

7 березня 2019 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради до 205-річниці від дня народження Тараса Шевченка відбулася поетична акварель “Скарби безсмертного Кобзаря”.

Тарас Шевченко Тарас Шевченко – гордість і слава української нації.
Він надзвичайно тонко відчував природу в усіх відтінках її краси. Як геніальний художник, він умів передати свої відчуття і словом, і фарбами. Ми маємо чудові зразки поетичної пейзажної лірики та вишукану добірку українських краєвидів, створену великим майстром пензля. Бібліотекар розповіла, що Шевченко найбільше малював Україну впродовж 1845-1847 років, під час другого приїзду на Батьківщину. То була найщасливіша пора в житті Шевченка, про яку він часто згадував на засланні. Ніби сама доля дала можливість побувати в різних куточках України, надивитися на рідний край, відчути красу і велич української природи  та відтворити її в малюнках.

Тарас Григорович Шевченко — один із найкращих письменників світу, у творчості якого гармонійно поєднувались талант поета-борця з талантом тонкого поета-лірика. Прекрасна, неповторна, мальовнича природа України постає в багатьох творах поета. Його поезії ніжні, ліричні, дуже близькі до усної народної творчості. Перебуваючи на чужині, поет згадує Україну. І перед очима його постають і могутній Дніпро, що несе свої хвилі до Чорного моря, й червона калина, широкі зелені лани й білі вишневі садки. І відступають сірі стіни каземату Петропавлівської фортеці, затягнене хмарами петербурзьке небо і жовті піски далекого Кос-Аралу. До неї, любої України, лине бентежна душа поета. А на папері з’являються чудові безсмертні рядки. Тут, у неволі, на далекому засланні, написав поет свій відомий твір — поему «Княжна» («Зоре моя вечірняя… »), в якій згадує милу його серцю Україну… Користувачі бібліотеки мали можливість переглянути пейзажі та інші малюнки Т. Шевченка та насолодитися незрівнянними віршами поета. Присутні читали вірші: уривки з поеми “Сон” (“Гори мої високії”), уривки з поеми “Княжна” (“Зоре моя вечірняя”), “І досі снится: під горою” та ін. Також користувачі переглянули книжкову виставку “Вічно з нами невмируще Шевченкове слово”.

Відповідальні за проведення  Арабчук О. С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top