“Світ належить тим, хто йому радіє”

Вона розпочинала свій творчий шлях, як авторка журнальних оповідань і сама називала їх “ефемерними”, а її перший роман писався для дівчат-підлітків, однак полонив серце значно ширшої авдиторії, ставши світовою літературною класикою. Пером та уявою цієї жінки було створено найромантичніших книжкових героїнь, які вчили і вчать нас мріяти, любити і йти до мети. Легендарна письменниця Канади, зірка острова Принца Едварда, офіцер ордена Британської Імперії, дружина, мати, чарівна оповідачка, можливо, надто вразлива і чуйна для цього світу, але абсолютно необхідна йому. У літературному календарі 30 листопада відзначаємо 145-річчя від дня народження Лусі Мод Монтґомері.

28 листопада 2019 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проведено бібліоглобус “Світ належить тим, хто йому радіє”.

Бібліотекар розповіла про канадську письменницю з Острова Принца Едварда Лусі Мод Монтгомері. Користувачі дізналися, що друзі звали її просто Мод. Батьки походили із двох старовинних шотландських родин, що емігрували в Канаду у другій половині 18-го століття і мали неабиякий вплив на розбудову острова Принца Едварда. Дівчинці не було і двох років, коли її мати померла від туберкульозу. Після смерті матері Лусі Мод Монтгомері проживала з дідусем та бабусею в містечку Кевендіш (англ. Cavendish).

Найбільшу, нескінченну радість дівчинці дарувала природа. Повсюдна і цілорічна краса острова Принца Едварда ставала не лише рятівною у моменти самотності й відчаю юної Мод, але й надихала її на створення історій. Світ довкола вигравав барвами і чудесами, дерева перетворювалися на казкових персонажів, гаї, ставки та узбережжя — на чарівні місцини, оповиті містичними шотландськими оповідками і романтичними книжковими сюжетами. Магія світу природи міцно перепліталася з історіями островитян — часом простими й кумедними, часом трагічними. Закінчивши народну школу, вчилася в Коледжі Принца Вельського (англ. Prince of Wales College) у Шарлоттауні, а відтак в Університеті Далхаузі (англ. Dalhousie University) в Галіфаксі, Нова Шотландія. Після закінчення університету працювала вчителькою, займалася журналістикою. У 1908 році публікувала свою першу і найвідомішу книжку «Енн із Зелених Дахів» (англ. Anne of Green Gables) — роман про пригоди дівчинки Енн Ширлі (англ. Anne Shirley), яка залишилася без батьків і яку згодом удочерила селянська родина, що мешкала на хуторі «Зелені Дахи». Доля дівчинки Енн багато в чому збігається із долею самої Монтгомері. Але на відміну від Енн Ширлі, яка відвідувала школу у дуже скромному вбранні й лише мріяла про сукні з пишними рукавами, майбутня письменниця зростала в домі дідуся й бабусі і заможна родина могла забезпечити її всім необхідним, проте та нерідко почувалася сиротою.

Бібліотекарка рекомендувала читачам бібліотеки кращі твори письменниці. Це серія з 8-ми книг про дівчинку Енн Ширлі, найвідоміша з яких – “Енн з Зелених Дахів”, трилогія ”Емілі з Місячного Серпа” –  про обдаровану письменницьким талантом Емілі Стар, “Патриція зі Срібного Гаю” – про віддану рідній оселі Патрицію Гардинер, а також “Джейн з Пагорба Ліхтарів” та “Блакитний замок”. Ці дівчачі історії можуть читати не тільки діти , а й дорослі. 

Ось, наприклад трилогія ”Емілі з Місячного Серпа”. Перед нами історія дівчинки – сироти, обдарованої талантом писати. Емілі заборонили розповідати свої ідеї вголос, а вона відповідала: “Але думати буду”. Їй не дозволяли цілувати кота, а вона на те: “Я цілуватиму його лишень тоді, коли ніхто не бачить”. Разом з головною героїнею читачі побували у долині Чорнводдя, дізнались, де живе Повелителька Вітрів і що таке Місячний Серп. Емілі вірить у Добрих Чарівниць, вигадує назви деревам, любить котів, спілкується з Повелителькою Вітрів і знає, що життя є таємничим і незнищенно прекрасним. Емілі любить життя, незважаючи ні на що. Але доля виявилася надто суворою до малої дівчинки. Вона майже не пам’ятає померлої мами, а тепер повинна пережити смерть найближчої людини – тата. Їй доведеться покинути рідний дім і перейти під опіку маминих родичів. Утім, дивовижна вдача Емілі, її вміння бути наполегливою, не по-дитячому відвертою у відстоюванні власних думок просто зачаровує. Дівчинка у всьому бачить любов та красу, особливо в речах буденних. І цього у неї варто повчитися.

Цю та інші книги авторки ви можете прочитати, завітавши до бібліотеки-філії №3.

Список використаної літератури

       Монтгомері Л. М. Блакитний замок[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Свічадо, 2017. -228 с.

      Монтгомері Л. М. Джейн з Пагорба Ліхтарів[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Свічадо, 2015. -252 с.: іл.

      Монтгомері Л. М. Діти з Долини Райдуг[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2016. -264 с.: іл.

      Монтгомері Л. М. Емілі з Місячного Серпа[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Свічадо, 2014. -416 с.: іл.

      Монтгомері Л. М. Емілі виростає[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Свічадо, 2014. -360 с.: іл.

     Монтгомері Л. М. Емілі у вирі життя[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Свічадо, 2016. -256 с.: іл.

     Монтгомері Л. М. Енн із Ейвонлі[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2013. -272 с.: іл.

     Монтгомері Л. М. Енн із Інглсайду[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2015. -304с.: іл.

     Монтгомері Л. М. Енн із Острова Принца Едварда[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2016. -272 с.: іл.

    Монтгомері Л. М. Енн із Шелестких Тополь[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2015. -288 с.: іл.

     Монтгомері Л. М. Енн у Домі Мрії[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2014. -272 с.: іл.

     Монтгомері Л. М. Патриція зі Срібного Гаю [Текст]:роман/Л. М. Монтгомері. – Л.: Свічадо, 2018. – 336 с.: іл.

Монтгомері Л. М. Рілла з Інглсайду[Текст]: роман/ Л. М. Монтгомері. – Л.: Урбіно, 2016. – 328с.: іл.

Мод із Кавендіша [про Лусі Мод Монтгомері]  http://www.karalevna.com.ua/articles/l-m-montgomeri-mod-iz-kavendisha

Відповідальна за проведення Озарко М. М.  

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top