“Свято Спаса святкуємо – радість всім даруємо!”

19 серпня о 12.00 год. на абонементі ЦБ (вул.К.Данила, 16) Івано – Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  пройшла народознавча розвідка “Свято Спаса святкуємо – радість всім даруємо!” 

За традицією до цього дня, закінчували збирати хліб, розпочинали копати картоплю, збирали яблука, груші, тому його ще називають “Святом врожаю”.

На Спаса по всіх церквах правились святкові літургії, після якої освячували кошики з осінніми дарами, яблуками, грушами, виноградом, медом і обов’язково пеклися калачі з борошна нового врожаю.Все було прикрашене обжинковими віками. Освяченими травами лікували різні хвороби.

Їсти яблука і груші до цього дня вважалося великим гріхом. Особливо це стосувалося тих батьків, котрі втратили дітей. Люди вірили, що на тому світі Божа Матір роздає дітям яблучка. Тим же з них, чиї батьки куштували на землі, яблука не дає, і діти гірко плачуть.

Повернувшись із церкви, сідали за стіл, їли яблука з медом і запивали виноградним вином.

Дотримуючись традицій бібліотекарі абонементу розповідали користувачам,  які завітали в цей святковий день до них про свято Спаса і пригощали їх освяченими фруктами. День пройшов в святковій родинній атмосфері.

Відповідальні за проведення Микитюк У.С., Данилів Л.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top