Ретро-погляд “І обнялися береги одного вічного народу”

22 січня 2018 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся ретро-погляд до Дня Соборності “І обнялися береги одного вічного народу”.

Бібліотекар розповіла, що 22 січня в Україні відзначається День Соборності. Саме 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві й відбулася ця визначна подія: проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Над святковою синьо-жовтою Софійською площею тоді лунало величне: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна — в одну Велику Україну». Це державне свято стало символом єднання українських земель. І хоча державі тоді не вдалося повністю зберегти бажану єдність і незалежність, Акт «Злуки УНР і ЗУНР» став реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою суверенну державу. Ідея соборності продовжувала жити в українських душах, і 22 січня 1990 року мільйони, тоді ще радянських українців вийшли на головні автомобільні магістралі та об’єднались у живий ланцюг від Києва до Львова, святкуючи День Соборності України.

Акт Злуки УНР і ЗУНР став потужнім виявом волі українців до згуртування, свідченням їх самоідентифікації та становленням народу України, як духовно незламної нації.

Як ніколи раніше, День Соборності України – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.
Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top