Результати соціологічного дослідження

Бібліотеки Івано-Франківської МЦБС взяли участь у Всеукраїнському соціологічному дослідженні «Патріотизм у розумінні сучасної молоді». Для цього було залучено 25 респондентів, з них – 21(84%) жінок, 4(16%) чоловіків, віком від 18 до 20 років – 8(32%), від 21 до 25 – 12(48%), від 26 до 30 – 5(20%); з них – 3(12%) респондентів мають середню освіту, 6(24%) – середню спеціальну, 16(64) – вищу.

Дана тема соціологічного дослідження виявилася цікавою і актуальною для молоді, думки найрізноманітніші. 12(48%) респондентів вважає, що національна ідея відіграє провідну роль у побудові держави, 2(8%) – національна ідея не відіграє ніякої ролі ні для держави, ні для респондента особисто. 13(52%) вважають, що вона відіграє певну роль, але ця роль не є ключовою для важливих змін у державі, а 1(4%) – що національної ідеї немає як такої.

Другим важливим чинником, який впливає на подальше життя держави та її населення є знання історичного минулого. 16(64%) респондентів згідні, що історичне минуле дуже важливе, вивчати і знати його необхідно кожному.

9(36%) – самі обирають наскільки важливе для них знання історичної спадщини. 1(4%) вважають, що історичне минуле не важливе, потрібно жити майбутнім. 2(8%) згідні, що історичне минуле країни треба обов’язково пам’ятати, проте, воно не відіграє ніякої ролі в подальшому розвитку держави. Патріотичний дух молоді є важливим чинником для держави і тому вона повинна вживати конкретні заходи для його підтримки.

Для того, щоб підтримати патріотичний дух молоді, думки респондентів розділилися:

6(24%) респондентів вважає, що потрібно проводити молодіжні фестивалі, концерти, конкурси, мітинги, акції, 6(24%) – створювати і брати участь в молодіжних організаціях, 6(24%) – вважають, що потрібно організовувати зустрічі з відомими політиками, історичними особистостями, проводити семінари, диспути. 3(12%) – є прихильниками відродження «Пласту». 4(16%) респондентів вважає, що держава повинна проводити таку політику, щоб молоді люди поціновували рідну мову, традиції, культуру, відчували свою потрібність.

Для виховання патріотизму серед молоді необхідно: мати відчуття пошани до своєї країни – вважають 19(76%) респондентів, інтерес до історичного минулого – 10(40%), високий рівень ерудиції – 6(24%), інтелігентність – 13(52%), активність у громадському житті країни – 10(40%).

Респонденти, що брали участь в соціологічному дослідженні по-різному проводять своє дозвілля, вільний час. 6(24%) респондентів відвідують історичні, літературні, художні музеї, виставки, 11(44%) відвідують бібліотеки та цікавляться книгами, які представляють історичне минуле нашого народу та його героїв; 8(32%) – відвідують театри та переглядають кінофільми на історико-патріотичні теми, стільки ж частіше за все проводять вільний час вдома за телевізором та комп’ютером. 6(24%) –надають перевагу компанії друзів.

18(72%) респонденти відчувають відсутність моральних цінностей в української молоді, яка проявляється в культурі поведінки, шкідливих звичках, розвагах, захопленням дешевою попсою, вживанні лайливої лексики, в байдужості до майбутнього держави, пошуках кращого життя за кордоном.

Молоді люди, що зловживають алкоголем або наркотиками, не можуть бути патріотами, вважають 7(28%) респондентів, не згідні з ними 16(64%), іншої думки -1(12%).

На запитання «Які політичні, соціально-побутові ситуації впливають на рівень вашого патріотизму?» відповіді були такими:

  • 22(88%) респондентів вважають, що загально-політична система в суспільстві;
  • 12(48%) – можливість вибору навчального закладу;
  • 10(40%) – наявність або відсутність роботи;
  • 7(28%) – житлові умови;
  • 3(12%) – задоволення права на відпочинок;

Узагальнивши та проаналізувавши результати соціологічного дослідження, бібліотекам потрібно:

  • організовувати опитування, соціологічні дослідження на місцях для вивчення думки молоді про сучасну картину розвитку демократичної України, роль і місце молоді в цьому процесі;
  • вивчати стан фондів бібліотек на наявність літератури з питань патріотичного виховання, результати якого використати при доукомплектуванні фондів з даного питання;
  • при проведенні індивідуальної та масової роботи акцентувати увагу на вихованні у молоді любові до України;
  • інформувати молодих користувачів про нові надходження в бібліотеки про історичне минуле, творів художньої літератури;
  • активізувати діяльність клубів за інтересами, організовувати дискусійні форми популяризації літератури;
  • запрошувати на зустрічі цікавих людей, патріотів України, учасників Другої світової війни, воїнів УПА;
  • популяризувати літературу про здоровий спосіб життя;
  • сприяти утвердженню у молодих користувачів гордості за державу Україну, за український народ бібліотечними формами і методами.

м. Івно-Франківськ                                                                                   Результати узагальнила М.Остап’як, провідний методист ЦБ

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top