“Під покровом Святої Богородиці”

14 жовтня в Україні відзначається відразу чотири великі свята: Покров Пресвятої Богородиці, День захисника України, День українського козацтва та День створення УПА. Офіційно цей день є державним вихідним. 14 жовтня стало державним святом з 2015 року.

9 жовтня 2019 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради у ЗШ №19 для учнів 8 -В класу провели година духовності “Під покровом Святої Богородиці”.

Бібліотекар розповіла, що існує кілька переказів про історію свята  Покрови Пресвятої Богородиці. За легендами, історія Покрови починається з переказів про чудеса, скоєні завдяки заступництву Богоматері, що розкинула над віруючими своє чудове покривало (омофор, або покров). Це сталося у Влахернському храмі в Константинополі 14 жовтня 910 року, Тоді на Візантію напали сарацини (араби). У Влахернській церкві, на околицях Царгороду, саме відбувалась Служба Божа. Парафіяни почали просити в Бога допомоги, і двом з них, святому Андрію Юродивому та його учневі Єпіфанію, явилась Пречиста Марія, яка, долучившись до спільної молитви, зняла з голови покривало (омофор) і розпростерла над ними. Греки перемогли.

Учні дізналися, що 14 жовтня має довготривалу мілітарну історію. Це День козацтва, День створення УПА, а з 14 жовтня 2014 року – офіційне державне свято – День захисника України. В українській традиції Покрова тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська Повстанська Армія. День захисника України – символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. Сьогодні заступництва й опіки Богородиці потребує весь український народ. Бо вже від самого початку існування нашої держави, ми мали великих і сильних ворогів. Тож нічого дивного, що наш народ шукав такої помочі й опіки, проти якої не може встояти жодна людська сила, а тією поміччю був якраз покров Пречистої Діви Марії. Тому празник Покрови завжди був і є для нашого народу днем великого вияву любові і вдячності Пресвятій Богородиці та днем радісної прослави і звеличення Її покрову й заступництва.

Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top