“Привіт! Hello! Bonjuar! Як вітаються в різних країнах світу?” (21.11 – Всесвітній день вітань) Інформаційна мозаїка на абонементі ЦБ

20 листопада 2017 року о 12.00 на абонементі ЦБ (вул.К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради до Всесвітнього дня вітань, який відзначається 21 листопада, відбулася інформаційна мозаїка “Привіт! Hello! Bonjuar! Як вітаються в різних країнах?”.

Це незвичне свято привітань придумали два брати-американці Майкл і Браєн Маккомаки під час розпалу холодної війни, у відповідь на конфлікт між Єгиптом та Ізраїлем. День був необхідний на знак протесту проти посилення міжнародної напруженості. “Потрібен простий, але ефективний вчинок”, – вирішили брати і надіслали листи з привітними вітаннями у всі кінці світу.
Бібліотекар ознайомила користувачів з деякими вітаннями різних країн світу.

У нас в Україні з найдавніших часів при зустрічі питали про здоров’я. Ця традиція збереглася й зараз. Існує безліч варіантів вітання. Нейтральне “Здравствуйте” між добре знайомими людьми може бути замінено на дружнє “Привіт”. Літні люди іноді кажуть: “Моє шанування” і “Доброго вам здоров’я”. Привітання працівнику “Бог у поміч!”, людині, яка прийшла – “Ласкаво просимо!”, тому, хто відвідав лазню – “З легким паром!”.

Користувачам цікаво було дізнатися про привітання в інших країнах. Наприклад, у Франції навіть малознайомі люди при зустрічі й прощанні цілуються, по черзі торкаючись один одного щоками і посилаючи в повітря від одного до п’яти поцілунків, і кажуть:”Як ся маєте?”. В Ізраїлі при зустрічі кажуть:” Мир вам!”. У Китаї люди вітаються поклоном з витягнутими вздовж тулуба руками. Жителі Індії вранці запитують:”Чи не дуже турбували вас комарі цієї ночі?”

Ось таке розмаїття вітань оточує нас сьогодні. Таким чином, за манерою вітати людей можна сміливо визначити, звідки родом людина, тому що різні традиції та звичаї відкладають відбиток на тому, як вітаються люди в різних країнах.
Захід призначений для широкого кола користувачів, відповідальна бібліотекар абонементу ЦБ Лисенко Л.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top