Презентація проекту “Підтримане проживання, як альтернатива інтернатній опіці над сиротами з інвалідністю” благодійної організації “Українська благодійна мережа”

31 березня 2018 року о 13:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика,5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, за організації абонементу ЦБ (вул. К. Данила, 16) відбулася презентація проекту “Підтримане проживання, як альтернатива інтернатній опіці над сиротами з інвалідністю” за участі благодійної організації “Українська благодійна мережа”.

Презентуючи проект, керівник та волонтер “УБМ” Василь Футерко, наголосив, що підтримане проживання – це передовий світовий досвід влаштування людей з інвалідністю. Він навів факти проживання в таких спільнотах в США, в Європі, а також розповів про перші аналогічні спільноти і в Україні (на Запоріжжі, на Львівщині, на Закарпатті). Говорячи про переваги спільнот підтриманого проживання у громаді над дитячими та дорослими інтернатами для сиріт з інвалідністю, п. Василь зауважив, що цю, геть іншу, у порівнянні з інтернатами форму проживання, у жодному разі не можна вважати невеликими інтернатами, порівнюючи середовище проживання, дотримання прав людини. Вражає статистика порівняння, зокрема, такі факти: чисельність підопічних в одному інтернаті часто перевищує 100-200 людей, а в одній спільноті мешкає не більше 6-8 людей;
у підлеглих інтернатів майже повністю відсутні власні речі, особистий простір, порушуються їхні права на особисту недоторканість, право власності та інші права та основоположні свободи, а в спільнотах поважаються і захищаються права та основоположні свободи мешканців, зокрема, вони мають змогу проживати в окремих кімнатах, мати власні речі;
інтернати часто віддалені від населених пунктів, що сприяє їхній закритості та майже позбавляє підопічних можливостей для інтеграції у суспільство, а спільноти знаходяться в межах або неподалік населених пунктів, що дозволяє мешканцям брати участь у житті громади.

Про переваги спільнот підтриманого проживання учасники презентації змогли дізнатись із інформаційних листів, які були на кожному столі. Також зацікавила присутніх і розповідь про будинок підтриманого проживання, що будується в нашій області, а саме в містечку Обертин Тлумацького району. Жваво обговорювалися психологічні питання проживання в ньому мешканців. Адже так склалося життя, що ці люди були покинуті і вони нічого не навчені. Будинки підтриманого проживання повинні давати їхнім мешканцям нові можливості розвитку.

Закінчуючи презентацію п. Василь підкреслив, що основне завдання спільноти – повернути сиротам із інвалідністю мотивацію до життя настільки, наскільки це можливо, поступово викорінювати “нав’язану безпорадність”, якої вони набули в інтернатах. Мешканці спільнот матимуть змогу працювати, зростати особистісно, брати участь у житті громади.
Захід цікавий всім, хто підтримує програму сприяння створенню спільнот підтриманого проживання у громаді.

Відповідальні: керівник та волонтер БО ” УБМ” Василь Футерко та завідувач відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top