Презентація поетичної збірки Алли Миколаєнко “Бедлам”

21 лютого 2019 року о 16:30, з нагоди відзначення Дня рідної мови, в читальному залі ЦБ (вул. Пилипа Орлика,5), за організації працівників абонементу ЦБ (вул. Короля Данила,16) Департаменту культури міської ради, відбулася презентація поетичної збірки Алли Миколаєнко “Бедлам”.

Розпочавши зустріч з поетесою та науковцем з Києва, ведуча заходу, завідувач відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М., наголосила, що Алла Миколаєнко не тільки поет, редактор, журналіст, а ще й викладач Київського національного університету культури і мистецтв, кандидат наук із соціальних комунікацій, автор монографії “Смолоскип” (1967-2015): від Америки до України” та понад 20-ти статей з історії видавничої справи українців в еміграції. В її літературному доробку збірки поезій «Наперсток для відьми» (2013), «Корекція зору» (2013), «Бедлам» (2018), а ще п. Алла – лауреат Гранту Президента України молодим письменникам на видання першої книги (2013), премії видавництва «Смолоскип» ім. Олега Ольжича (2014), премії «Благовіст» (2014), Міжнародної премії ім. Олеся Гончара (2016).

Представляючи свою нову поетичну збірку, авторка підкреслила, що  «Бедлам» – це не бардак і зовсім не те, що ми звикли розуміти під цим словом. Бедлам – це психлікарня, божевільня. Це реальна історична установа – відома лікарня для психічно хворих, що існувала протягом кількох століть у Лондоні. Бедлам – це “зоопарк”, де можна купити квиток, і порозглядати «істот», тобто пацієнтів, замкнених у клітках. “Бедлам” – це збірка поезії для тих, хто так і не вирішив, хто він у своєму «бедламі». Або для тих, хто шукає виходу із нього.

Презентація відбувалася в  повній залі, початок – з приглушеним світлом…, щоб кожен добре зміг насолодитися відеопоезією…, а далі живе поетичне слово авторки, з її непідкупними емоціями та відчуттями. Структуризовано книга поділяється на шість розділів-палат, переступаючи поріг кожної, читач може побачити себе чи когось із наближених. Та п. Алла закликає спробувати відчути, як побудований хаос із середини, як працює його організм і коли серцебиття переходить в аритмію. Кожен вірш у збірці – це спроба знайти в божевільні й андеграунді хитку матерію розуму і почуттів, аби все-таки врятувати внутрішній світ. Залишилося розібратися, хто ми – відвідувачі чи пацієнти Бедламу?

Слід сказати, що поетка подарувала публіці незабутні враження від своїх поетичних творів. Неодноманітна строфіка віршів, непересічна густа образність та глибина їх смислів, долучила слухачів до співтворчого слухання та роздумів про небуденне. Авторка щиро спілкувалася з присутніми, відповідала на їхні запитання, ділилася несподіваними ідеями та міркуваннями..

Присутній на заході молодий поет Богдан Кирста, який надалі модерував презентацію, підкреслив, що тексти Алли Миколаєнко є доволі таки мелодійними. І навіть її верлібри мають свою музичність, вони є непередбачуваним поворотом ритмічної і емоційної організації тексту. Ними очищуєшся ,  і всередині них же відбувається гріхопадіння.

Саме відеопрезентація віршу «Бедлам”, який винесений у назву збірки, і  який якнайкраще передає характер поетичного стилю й таланту авторки, закінчила захід. Чи вдалося відновити гармонію в душах присутніх? Хтозна…  Але, якщо хтось задумався над власним ”бедламом”, то в цьому і є сила поетичного слова, нашого українського слова.

Захід проведений для широкого кола користувачів. Відповідальна- Кирста О.М.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top