Презентація книги Василя Бабія “Давньогалицькі лики”

27 грудня 2018 року о 16:00 на абонементі ЦБ ( вул. К.Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася зустріч з Василем Бабієм, лауреатом 9-ти літературних і краєзнавчих премій, зокрема, ім. Івана Франка, Василя Стефаника, Олекси Гірника та інших, на якій він презентував нову книгу “Давньогалицькі лики”. Пан Василь підкреслив, що у цій літературно-художній збірці з історії княжого Галича висвітлюються часи правління князів Ярослава Осмомисла, Романа Мстиславовича, княгині Єфросинії-Ярославни, боярина Костянтина і, звичайно ж , Короля Данила. Тому знаково, що дана презентація відбувається саме в цій бібліотеці на вулиці Короля Данила,16, а трішки далі встановлено пам’ятник Королю Данилу Галицькому (вул. К. Данила, 11).

Бібліотекар нагадала, що 8 жовтня 2018 року працівники абонементу історичною посвятою “Корона і слава Данила Галицького” вшановували постать Данила Галицького з нагоди відзначення 765 років від дня його коронації в Дорогочині (7 жовтня 1253 р.) і наголосила, що коронація, яка зумовила інтеграцією волинської землі, як частини Галицько-Волинської держави, у європейську спільноту, стала однією з найважливіших та найвизначніших подій середньовіччя в історії нашої країни.

Говорячи про величну постать Данила Галицького, учасники зустрічі мали можливість поспілкуватись з автором книги “Давньогалицькі лики”, більше дізнатись про його творчістю. Представляючи автора, бібліотекар коротко ознайомила присутніх з його біографією, підкресливши, що у літературі він працює в різних жанрах, зокрема, гумору і сатири, новелістики, драматургії, публіцистики, есеїстики. Видав понад сто сімдесят книжок, зокрема: “Герої і зрадники,” Королеви європейських престолів”, “Станіславів”, “Фрески на тлі часу”, “Франковими шляхами” тощо. Василь Бабій обирався депутатом районної та обласної рад. З 1995 по 2005 роки працював в Богородчанській райдержадміністрації на посаді начальника відділу внутрішньої політики. Зараз працює в Хмелівської ЗОШ І-ІІ ст., є членом чотирьох Національних спілок України: спілки письменників, спілки краєзнавців, спілки журналістів, Українського театрального товариства, член Міжнародної Асоціації гумористів.

Під час презентації панував гарний настрій, зумовлений щирою розповіддю  Василя Бабія. На заході був присутній Іван Гаврилишин, який подякував п. Василю за  спільну працю в Івано-франківській НСПУ та привітав із прийдешнім ювілеєм (12.01.2019 – 70).

Приємним сюрпризом , як для майбутнього ювіляра, так і для всіх присутніх, стала акція передачі священного Вифлеємського вогню миру, з якою завітав до бібліотеки пластун Кирста Богдан. Уже стало доброю традицією (четвертий рік поспіль) приймати священний вогонь у стінах бібліотеки,  тож і цього року, завідувач відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М. та письменник  Василь Бабій  прийняли із рук учасника Івано-Франківської  скаутської організації “Пласт” Вифлеємський вогонь миру, для подальшої передачі його всім учасникам заходу, а також  користувачам бібліотеки та користувачам бібліотек – філій МЦБС.

Пластун Кирста Б. звернувся до присутніх з  вітальним словом та розповів історію передачі цього вогню. Присутні дізналися, що розповсюджувати Вифлеємський вогонь миру – це передріздвяна традиція, започаткована у 1986 році австрійською радіокомпанією ORF. Акція створена, щоб підтримати усіх, хто потребує допомоги та уваги в передріздвяний час. Австрійські пластуни беруть вогонь на місці народження Ісуса Хреста у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме із рук в руки від одного пластового осередку до іншого Вифлеємський вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло миру, яке єднає християн на передодні Різдва.

Дякуючи п. Василю Бабію за цікаву презентацію, бібліотекар побажала йому здоров’я, добра та, щоб  свіча запалена від священного Вифлеємського вогню освічувала своїм світлом і теплом його творчий та життєвий шлях.

Захід проведено для широкого кола користувачів, відповідальна Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top