Презентація виставки-роздум  “Життя не вічне – вічні цінності людські”

31 березня 2018 року о 16:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася презентація виставки-роздум  “Життя не вічне – вічні цінності людські”, яка проходила в рамках тижня дитячого та юнацького читання (26.03 – 01.04) та Року Божого слова в Україні (2018 рік).

Мета заходу – допомогти користувачам бібліотеки юнацького віку зрозуміти, що є вічними людськими цінностями, що є  духовними цінностями людини, формувати та розвивати в молоді моральні чесноти, шляхетність, почуття милосердя, здатність до альтруїзму, гармонійне поєднання особистих, індивідуальних  і загально- національних потреб. Презентуючи виставку, бібліотекар підкреслила, що людські цінності – це те, що непідвладне часу, це вічне…А вічність?..  Найцінніше, що є у людини, — це її життя. Воно дається їй тільки раз і кожній — своє. Довге чи коротке, неповторне і звичне, радісне і … В чому сенс життя? Відповідь на ці, та багато інших запитань про цінність життя шукали люди у всі віки, у всі часи.  Відповідь на це запитання намагалася дати і бібліотекар:

Життя — це шанс. Скористайся ним. Життя — це краса. Милуйся нею. Життя — це мрія. Здійснюй її. Життя — це виклик. Прийми його. Життя — це обов’язок. Виконай його. Життя — це гра. Стань гравцем. Життя — це цінність. Цінуй його! Життя — це скарб. Бережи його. Життя — це любов. Насолоджуйся нею. Життя — це таїна. Пізнай її. Життя — це юдоль бід. Перебори усе. Життя — це пісня. Доспівай її. Життя — це боротьба. Почни її. Життя — безодня невідомого. Не бійся, вступи в неї. Життя — удача. Шукай цю мить! Життя таке чудове — не загуби його. Це твоє життя. Бережи його.”

Цією цитатою, бібліотекар ще раз наголосила, що цінності – це певний набір життєвих потреб і прагнень людини, тобто те, що вона в цьому житті цінує. Що для людини найважливіше в житті? На перший погляд може здаватися, відповідь є досить простою, однак це не так.

Духовна людина завжди живе за законами Істини, Добра і Краси. Тож бібліотекар, презентуючи розділ виставки “Біблія – джерело людської мудрості”, підкреслила, що критерієм для оцінювання моральності та духовності людини є десять заповідей Закону Божого. У Книзі Життя — Біблії, що є словом Самого Бога до людини, викладено зміст духовних цінностей. Це — християнські чесноти: покора, щедрість, цнотливість, доброзичливість, поміркованість, лагідність, працьовитість. Духовні цінності зумовлюють усі інші цінності і людини, і суспільства. Головні якості духовної людини: любов, радість, спокій, терплячість, доброта, милосердя, віра, стриманість. То що ж  означають поняття «цінність», «духовні цінності»? Цінності нав’язані зовні, не стають внутрішнім надбанням особистості. Тому, ініціатором духовного розвитку стає сама людина. Прокинувшись вранці, можна відчути смак змін, можна змінити свої погляди, змінити прагнення. Кожного дня життя нас навчає, на щось відкриває очі.

В теплій невимушеній атмосфері пройшла презентація виставки. Щира бесіда, роздуми над вічними дилемами буття, слово бібліотекаря про Біблію, про людську любов у Божому задумі, 10 мотиваційних порад від Івана Павла І “Як стати щасливим”, читання його поезій із книги “Святиня”, обмін думками і враженнями – все це сприяло дружній і довірливій зустрічі в бібліотеці.

Знаково, що захід проходив напередодні 1-го квітня, коли в Україні відзначають одне із дванадцяти головних церковних свят – вхід Господній в Єрусалим або Вербну неділю.

Сьогодні мало хто в Україні не знає про свято, яке передує Великодню. Навіть деякі з тих, що не вважають себе віруючими, переконані, що цього дня бажано зайти до церкви, аби посвятити вербу. На жаль, не так уже й багато людей, навіть серед вірян, знають про те, навіщо цю вербу святити і що з нею робити потім. Особливо сумно це констатувати, усвідомлюючи, що лише 100 років тому про всі подробиці цього свята могла розповісти навіть дитина. Тож напередодні святкування Вербної неділі, щоб пригадати традиції, звичаї та вірування нашого народу, пов’язані з цим святом, бібліотекарі запропонували учасникам презентації виставки коментований перегляд бібліовітрини “Гілка вербова Великдень віщує”. Адже Вербна неділя – свято, коли хочеться згадати всіх, хто дарував і дарує нам впевненість у тому, що життя – не марне. Ми живемо і день за днем боремося із труднощами і негараздами заради тих, кого любимо. Тож відзначенням свята, коли освячена вербова гілка відганяє  лихо і закінчився в бібліотеці тиждень дитячої та юнацької книги та читання, протягом якого проводились і інші заходи:

  • ”До книги за порадою звернись “ (26.03 – відкриття тижня );
  • “Що і як читає наша молодь?” – пазл-панорама в бібліобарі юнацької книги (27.03);

  • “Смачно по- Львівськи” – кулінарна імпреза за книгою Ігоря Лильо”Львівська кухня”(29.03).

Цікаві і змістовні заходи тижня показали, що цікавість до книги та читання не гасне навіть зараз, коли вдома у кожного є Інтернет, а дієслово ”погуглити” стало неймовірно популярною відповіддю на всі питання. Спитаєте-Чому?  Тому, що книжка – це той ключ, який відкриває нам щоразу інший світ і знімає зашореність з наших очей, даруючи світло, яке веде нас далі – крізь плутанину лабіринтів життя.

Відповідальні за проведення тижня – Данилів Л.В., Кирста О. М., Микитюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top